Verschillende koepelorganisaties zoals Cecra, Cita en Clepa roepen de EU op om zonder onnodige vertraging een ambitieus en toekomstgericht standpunt in te nemen over Euro 7. In deze norm zijn behalve uitlaatgassen ook emissies opgenomen zoals de uitstoot van remmen en banden. De partijen pleiten ook voor kwaliteitseisen rond de duurzaamheid van accu’s.

Na jaren van data-verzamelen stelde de Europese Commissie vorig jaar een nieuwe Euro 7-norm voor om de uitstoot van verontreinigende stoffen te reguleren voor nieuwe voertuigtypes. Deze zal gelden voor auto’s, bestelwagens, vrachtwagens en bussen om de gezondheid en het welzijn van burgers en de stedelijke bevolking in het bijzonder te verbeteren. Steden kunnen die doelstelling om de luchtkwaliteit te verbeteren niet alleen bereiken met de beperkte middelen die ze tot hun beschikking hebben. Euro 7 zal het voor nationale en lokale overheden gemakkelijker maken om te voldoen aan de verplichtingen op het gebied van luchtkwaliteit, die momenteel worden aangescherpt door EU-wetgeving, aldus de branchepartijen.

Terwijl de verschuiving naar elektromobiliteit aan de gang is, zullen er in het komende decennium naar verwachting 100 miljoen nieuwe voertuigen met een verbrandingsmotor worden verkocht in de EU en deze zullen nog jaren op de Europese wegen blijven rijden.

Elektrificatie en voortdurende verbetering van conventionele motoren zijn complementaire benaderingen en moeten, zo betogen de partijen, hand in hand gaan om een aanzienlijke vermindering van de vervuiling te bereiken.

Europa heeft ambitieuzere normen nodig en moet zijn wereldwijde leiderschap behouden naast de VS en China, die ook ambitieuzere regelgeving voor vervuilende stoffen aannemen. Europese autofabrikanten zullen in deze andere regio’s moeten investeren in de toepassing van geavanceerde technologieën om hoe dan ook concurrerend te blijven op de wereldmarkt.

Systemen zijn er

De nieuwe Euro 7-regels moeten binnen de huidige wetgevingsperiode worden aangenomen om ervoor te zorgen dat de inwoners van steden zo snel mogelijk kunnen blijven profiteren van de verbeterde luchtkwaliteit als gevolg van de verminderde vervuiling door voertuigen. Emissiecontrolesystemen die voldoen aan de eisen van het voorstel van de Commissie zijn al volwassen en beschikbaar, zoals blijkt uit gegevens die zijn verzameld tijdens robuuste tests op de weg door verschillende technologieleveranciers.

Vroegtijdige (lees: al in de komende maanden) ontwikkeling van de details van de regelgeving is van cruciaal belang voor een succesvolle implementatie, waardoor de industrie het vertrouwen krijgt om te investeren en de weg wordt vrijgemaakt voor schoner wegvervoer en een betere volksgezondheid.

Conform echte wereld

Bovendien moeten de Euro 7-emissietestprocedures worden verbeterd ten opzichte van Euro 6/VI, in combinatie met de door de Commissie voorgestelde ambitieuze grenswaarden en levensduurvereisten, om de rijomstandigheden en de werkelijke milieueffecten van verschillende voertuigtypes in de echte wereld te weerspiegelen. De door de Commissie voorgestelde nieuwe testvoorschriften zullen, met bepaalde verbeteringen om de representativiteit van tests op de weg te waarborgen, een goed evenwicht bieden tussen wat nodig en wat haalbaar is.

Aangezien de noodzakelijke technologieën al bekend zijn, toont de meest nauwkeurige kostenanalyse van Euro 7 aan dat de te betalen prijs voor de industrie en de consumenten gematigd is. Euro 7-voertuigen zullen betaalbaar blijven, terwijl volgens de eigen berekeningen van de Commissie elke euro die in Euro 7-technologie wordt geïnvesteerd vijf keer meer voordelen oplevert in termen van kosten voor gezondheids- en milieubescherming.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
31 maart 2025
apk
28 maart 2025
Systeem Kia waarschuwt voor naderende hulpdiensten
28 maart 2025
Vakgarage vernieuwt magazine Dichtbij
28 maart 2025
Geen gouden bergen
27 maart 2025
Voertuigen met tellerblokker naar de sloop
27 maart 2025
Zaanstreek heeft duurste wasstraten
Meest bekeken berichten
Recente reacties