Europese landen waar autofabrikanten huizen die de uitstoot van schadelijke gassen manipuleren kunnen rekenen op sterkere druk vanuit Brussel. Het stoort de Europese Commissie al enige tijd dat lokale overheden hun industrie willen beschermen of in elk geval die schijn wekken.
Volgens internationale nieuwsmedia worden vandaag ‘inbreukprocedures’ in gang gezet tegen onder meer Duitsland en Groot-Brittannië. Bij dat duo zouden zich volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung ook Tsjechië, Litouwen, Luxemburg, Griekenland en Spanje voegen. Hoe dan ook is sprake van een juridisch traject van lange adem, dat mogelijk jaren vergt en eindigt bij Europese Hof van Justitie.
Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (interne markt) wil meer middelen krijgen tegen volgens haar bewust treuzelende nationale toezichthouders. Op dit moment kampt Brussel met een gebrek aan slagkracht: wettelijk is het toezicht verankerd bij de individuele lidstaten. Onderzoek naar en eventuele strafmaatregelen tegen merken die manipuleren – met Volkswagen in september 2015 als eerste – blijven daardoor tot op heden uit.
Medio september zei Bienkowska al dat ze niet te spreken is over de nationale onderzoeksrapporten die tot dusverre zijn ingeleverd bij de commissie EMIS, dat de emissiemetingen in de autobranche onderzoekt. Alleen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië hadden destijds dergelijke rapporten ingeleverd, maar veel vragen bleven volgens Bienkowska onbeantwoord.