Het kan er nog wel bij: de medische sector die het liefst vandaag nog een einde wil maken aan diesels in de steden. Op een congres in Groot-Brittannië hebben longartsen een onderzoek gepresenteerd waaruit zou blijken dat een hoge concentratie NOx-en in de lucht niet alleen leidt tot een verkorting van de levensverwachting, maar ook nog eens de katalysator is voor een verzwakt menselijk immuunsysteem.
Dr Ian Mudway van het Londense Kings College stelt dat dieselvoertuigen verantwoordelijk zijn voor een stijging van de concentratie van het zogenaamde PM2,5 fijnstof. “Dit leidt tot onverantwoorde en hoogschadelijke concentraties van deze fijnstof”, aldus Mudway. Overigens is wat betreft de auto niet alleen de uitstoot van diesels relevant, want ook bij het remmen en door slijtage van banden komt fijnstof in het milieu. PM2,5 houdt overigens in dat de zwevende delen (de fijnstof) in de lucht kleiner zijn dan 2,5 micrometer. In Brussel heeft de EU afgelopen week bekendgemaakt nu echt werk te gaan maken van nieuwe testvoorschriften voor het meten van de werkelijke emissie-uitstoot van motorvoertuigen, zowel ten aanzien van diesel (NOx) als benzine (CO2). Daarbij zou een einde moeten komen aan de grotendeels gemanipuleerde laboratoriumtesten waarbij uitkomsten teveel afwijken van de praktijk.
In de maak
Nieuwe voorschriften voor laboratoriumtesten (WLTP genaamd) zijn in de maak. ACEA liet in een reactie weten dat de industrie meer tijd nodig heeft om de technologie aan te passen aan de nieuwe eisen. De EU wil (voorlopig tenminste) dat in 2020 de praktijktesten (RDE) van kracht worden. De uitdagingen voor de autosector zijn groot. Het VW-dieselschandaal heeft aangetoond dat de belangen van de autofabrikanten groot zijn, maar ook dat overheden ondanks het ‘gesjoemel’ de industrie, zeker in de sterke autolanden, zolang mogelijk de hand boven het hoofd houdt. De reden: de werkgelegenheid. Economie boven gezondheid, het klinkt cynisch, maar dat is de werkelijkheid van vandaag.
RAI Vereniging is overigens een website gestart (www.emissietesten.nl) waar de consument in begrijpelijk taal alles over de huidig een toekomstige emissietesten kan lezen. Overigens stelt RAI in haar persbericht dat ten aanzien van de CO2-uitstoot, de uitkomsten van de nieuwe WLTP testmethodiek dichter bij de waarheid liggen dan die bij de oude en achterhaalde NEDC-testen. Dichter bij de waarheid, maar nog steeds niet conform de afgesproken waarden wat betreft de CO2-uitstoot dus.