In 2013 en 2015 won het Solar Team Eindhoven de World Solar Challenge in de categorie gezinsauto. Met de kennis van toen bouwt Lex Hoefsloot nu met zijn team een zonnecelauto die binnen tien jaar tijd voor iedereen beschikbaar moet zijn. De eerste exemplaren van deze Lightyear verschijnen eind 2018 op de markt.

We moeten af van fossiele brandstoffen, al is het maar omwille van het milieu, maar afhankelijk worden van laadpalen is ook geen oplossing. “In ontwikkelingslanden komen er heel veel mensen bij die ook een auto gaan rijden”, zegt Lex Hoefsloot in een gesprek met Aftersales Magazine. “De problemen die dat met zich meebrengt, zijn gigantisch: slechte infrastructuur van elektriciteit, smog, slechte wegen. Wij willen een auto maken die in deze context past: elektrisch, oplaadbaar zonder laadpaal en licht van gewicht. De benodigde grondstoffen voor batterijen blijven een issue, maar wat CO2-uitstoot betreft is de Lightyear zeker een factor 5 tot 10 minder belastend dan de auto met verbrandingsmotor. Daarnaast blijven we technologieën ontwikkelen die een zo laag mogelijke impact op het milieu hebben. Zo zoeken we naar vervangers voor carbonfiber, palmvezels bijvoorbeeld, die veel beter te recyclen zijn.”  

‘De autofabrikanten van nu zullen heel erg op moeten passen.’

  Natuurlijk zijn er concurrenten die ook gebruikmaken van zonne-energie, maar Lightyear is anders. Lex Hoefsloot: “Andere autofabrikanten beschouwen zonne-energie als complementair. Daar leveren zonnecellen bijvoorbeeld alleen de energie voor de airconditioning. Wij gaan voor een auto die vrijwel onafhankelijk van laadpalen, 100 procent elektrisch kan rijden op zonne-energie.” Hoewel er veel hightech in de toekomstige Lightyear zit, is hij veel eenvoudiger dan de huidige brandstofauto. Lex Hoefsloot: “Daar komt ook heel veel scepsis vandaan. ‘Als het zo simpel is, dan had de auto-industrie het toch al lang geprobeerd?’ Dat heeft de auto-industrie ook, maar niet op de manier waarop wij het doen. Wij hebben een heel andere architectuur van de auto in gedachten. Wanneer je uit de auto-industrie komt, dan begrijp ik dat je het niet begrijpt. Sommige dingen doet de auto-industrie veel beter dan wij, maar andere dingen pakken wij fundamenteel anders aan. Een zonnepaneel op een bestaande Tesla zou maar een deel van de benodigde energie kunnen leveren. We gebruiken in-wheel motoren. Die zijn veel efficiënter. Je hebt geen transmissie meer nodig. Dat geeft veel meer ontwerpvrijheid, waardoor je de aerodynamica kunt verbeteren. En je hebt veel minder gewicht.” Lees het volledige interview met Lex Hoefsloot van Lightyear in Aftersales Magazine Hans Groenhuijsen schreef een analyse over het businessmodel van Lightyear en keek intussen ook naar alternatieven om die elektrische aandrijving te bereiken zoals ammoniak of mierenzuur.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties