In het algemeen dalen alle faillissementen in Nederland. Belangrijkste oorzaak daarvan is het verbeteren van het algemeen economisch beeld. De autobranche is daarop een uitzondering, want daar gaat het nog niet beter. Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers door ABN Amro.
Volgens Theo de Kort, autoretailanalist bij ABN Amro, blijven de verkopen van nieuwe auto’s de eerste zeven maanden van dit jaar ruim vijf procent achter op dezelfde periode in 2013. “Het dealerrendement beweegt zich rond de nul procent, waarbij alleen de grotere dealerbedrijven zich licht positief onderscheiden. Hierbij krimpt de aftersalesmarkt”, aldus De Kort.
In de autobranche lag het aantal faillissementen de afgelopen jaren op een hoog niveau. Veel bedrijven waar het slecht ging, zijn failliet gegaan. Sinds het najaar van 2013 dalen de faillissementen.
De Kort: “Voor een klein deel kan dat worden toegeschreven aan de verkooppiek eind 2013. Een goede verklaring voor de daling van het aantal faillissementen is dit niet. Veel bedrijven draaien immers verlies, krimpen in op personeel en zijn in een gevecht om te overleven. Men zou verwachten dat de faillissementen op een hoog niveau blijven. Dat is niet het geval. Naar de oorzaken kan je gissen. Maar wij constateren wel een enorme stijging van het totaal aantal opheffingen van autobedrijven, waarvan faillissementen in 2013 circa tien procent voor hun rekening nemen.”
In 2013 lag het aantal bedrijfsbeëindigingen (dat is dus incl. faillissementen) met 2.185 maar liefst 29 procent hoger dan in 2010. In deze telling zijn niet meegeteld de bedrijven die zijn overgenomen / gefuseerd. Ook het aantal fusies en overnames in 2013 kenden een piek.
“Al met al zit de branche nog in zwaar weer gezien het verloop van het aantal bedrijfsbeëindigingen en overnames”, besluit de analist van ABN Amro.