Onderdelendistributeur LKQ verwacht forse besparingen in kosten voor consumenten en een minimalisering van de CO2-uitstoot door reparatie en herfabricage van defecte en afgedankte tractiebatterijen uit batterij-elektrische voertuigen.

Dat is de uitkomst van een onderzoek naar mogelijke oplossingen voor voor hergebruik, herfabricage, reparatie en recycling van tractiebatterijen dat LKQ op het 43e internationale motorsymposium in Wenen heeft gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van Aken.

“E-mobiliteit komt in een stroomversnelling – en moet oppassen dat ze daarbij haar eigen duurzaamheidsclaim niet inhaalt. Het volume van lithium-ionbatterijen in de laatste fase van hun leven in elektrische voertuigen zal de komende jaren enorm toenemen”, zegt professor Achim Kampker, oprichter en hoofd van de leerstoel Production Engineering of E-Mobility Components van de RWTH Aachen University. “Daarom moeten we economische en duurzame concepten ontwikkelen voor de optimalisatie en het hergebruik van accu’s – en helemaal aan het einde ook voor de terugwinning van grondstoffen.”

Arnd Franz, ceo van LKQ Europe: “Wij willen de eerste zijn die elektrificatie op de onafhankelijke aftermarket op de markt brengt. Onze samenwerking met de RWTH Aachen University is een cruciaal onderdeel van onze strategie om diagnostiek, reverse logistics, reparatie en recycling van tractiebatterijen aan te bieden. Als grootste voertuigrecycler breidt LKQ zijn levenscyclusoplossingen voor elektrische voertuigen snel uit.”

Gesloten kringloop

De studie focust op kritieke elementen en mogelijke oplossingen in de waardeketen. Een volledig gesloten kringloop levert de grootste kostenbesparing op en minimaliseert de CO2-uitstoot, waarbij het belang van batterijreparatie en -revisie wordt benadrukt. Recycling van grondstoffen blijft belangrijk, maar moet alleen als laatste redmiddel worden overwogen.

Uit de studie blijkt dat de kosten voor consumenten bij hergebruik en recycling met 13 procent kunnen worden verlaagd ten opzichte van het inzetten van nieuwe tractiebatterijen. Bij reparatie en herfabricage kan nog eens 64 procent op de kosten worden bespaard. De uitstoot van CO2 vermindert bij hergebruik en recycling met 24 procent ten opzichte van nieuwe batterijen, en met nog eens 83 procent bij reparatie en herfabricage.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties