Dankzij de overijverige importstromen ons land in, zijn de auto’s uit de bouwjaren 2010-2014 in aantal toegenomen; met 2,5 procent om precies te zijn. Het bouwjaar 2012 steeg het hardst, met ruim vijf procent, gevolgd door 2013 met ruim vier procent. Alleen 2010 kromp licht.
Porsche is het merk waarvan over de bouwjaarperiode 2010-2014 liefst dertig procent meer in ons land rondrijdt dan er nieuw geregistreerd werden. Met afstand tot de nummer twee Mercedes bovendien. Dat merk ziet er achtien procent meer rijden, maar dan wel over fors meer auto’s. Komt Porsche over die jaren net niet aan de 5500 stuks, Mercedes zit op bijna 67.000…
In de top zeven zien we bovendien twee zustermerken. Jaguar en Land Rover staan op respectievelijk plek drie en vier, terwijl BMW en Mini op respectievelijk plek zeven en vijf staan.
Volgens deze ranking staan er zes merken onderaan met een park dat over de genoemde bouwjaren juist kromp: Mitsubishi, Lexus, Dacia, Tesla, Skoda en Honda.
Ander beeld
Sorteren we de aantallen even op een alternatieve wijze dan zien we een ander beeld. Niet geheel verrassend staat Volkswagen met 271.436 stuks in dit overzicht op nummer één, waarbij blijkt dat het park van de genoemde bouwjaren groeide met 8300 stuks.
We moeten afzakken naar nummer veertien, waar Skoda staat, om het eerste merk tegen te komen met een negatieve wagenparkindex: er zijn minder auto’s van die bouwjaren dan er nieuw werden geregistreerd. Het eerstvolgende volumemerk met een negatieve WPI staat op plek negentien.
De eerste echt forse stijging komen we pas op plek vijftien tegen, waar dan Mercedes huist. De bulk van de volumemerken zit rond de twee procent, met enkele uitschieters zoals BMW en Fiat.