Was de 32-jarige inwoner van Den Haag slechts een inkoper van auto-onderdelen? Of was hij een handelaar in gestolen waar die, volgens het Openbaar Ministerie, “voor een paar rotcenten iemand anders zijn plezier sloopt”?
Het Openbaar Ministerie gaat uit van een netwerk autodieven waarmee verdachte samenwerkte. Hij hoorde vrijdag zes jaar cel tegen zich eisen en een vordering van zo’n 250.000 euro. Ook zouden wat het OM betreft honderden aangetroffen auto-onderdelen verbeurd moeten worden verklaard en zou verdachte een beroepsverbod moeten krijgen voor de duur van vijf jaar.
Gestolen auto
De Hagenaar was volgens het OM niet voor het eerst actief met de handel in gestolen auto-onderdelen. Na een uitgebreid onderzoek in 2016 kwam hij op vrije voeten, om drie maanden later alweer te worden opgepakt. Hij werd opnieuw geschorst, maar in maart dit jaar liep het spoor van een gestolen auto wéér naar hem. Voor al deze zaken stond hij in één zaak terecht.
Motorblokken
Vier jaar geleden viel de politie binnen in twee loodsen die bleken vol te staan met gestolen voertuigen. Ook lagen overal onderdelen van gestolen auto’s, zoals motorblokken. In totaal werden 951 onderdelen in beslag genomen, afkomstig uit 41 gestolen auto’s. In afwachting van een rechtszaak werd de verdachte op vrije voeten gesteld. Maar in december 2017 stond de politie wederom in zijn loods. Onderdelen van een gestolen Audi lagen toen door de werkplaats verspreid. Opnieuw mocht hij onder voorwaarden zijn proces in vrijheid afwachten, maar in maart van dit jaar werd een gestolen Volvo bij hem gevonden. Sindsdien zit hij weer vast.
Persoonlijke spullen
Volgens de verdachte had hij slechts auto-onderdelen ingekocht. Maar de officier van justitie gelooft daar weinig van, mede door de aanwezigheid in de loodsen van persoonlijke spullen uit de auto’s: paraplu’s, veiligheidshesjes, EHBO-sets, laarzen. “Het doet mij denken aan domweg vandalisme. Voor een paar rotcenten iemand anders zijn plezier slopen”, aldus de officier van justitie. Hij schatte de totale schade op zo’n 2,5 miljoen euro, waarvan verzekeringsmaatschappijen slechts 1,5 miljoen konden uitkeren. In één geval werd ingebroken om aan een autosleutel te komen. In alle andere zaken hadden de eigenaars de sleutel van hun weggenomen auto nog.
Eind volgende week doet de rechter uitspraak.