Soms sluipen bepaalde risicovolle of zelfs gevaarlijke werksituaties heel langzaam uw bedrijf binnen. Zo langzaam, dat ze niet eens als zodanig (meer) worden onderkend of zelfs volledig zijn ‘geaccepteerd’ binnen het bedrijf. En dan gebeurt er iets waardoor we wakker worden.
Een bijna ongeval of erger. Dan is de aandacht er plotsklaps wel, geheel in lijn met het spreekwoord van het verdronken kalf en de gedempte put.
De Arbeidsinspectie was in maart dit jaar volop in de publiciteit met de uitkomsten van een onderzoek naar de veiligheidsituatie op de werkplaatsvloer. Auto- en garagebedrijven kwamen even in de spotlight en niet zoals ze graag wilden. Achteraf bleek het best mee te vallen, maar het leverde ook positieve aanbevelingen op ter verbetering van bepaalde werkplaatsen werkplekinrichtingen. Uiteindelijk wil iedereen veilig zijn werk kunnen doen, om nog maar te zwijgen over eventuele gevaren voor in het bedrijf aanwezige klanten.
De bedrijfskolom is groter dan de garagewerkplaats. Nu zijn de leveranciers aan de beurt. Voor veel grossiers en nationale distributeurs is een bezoek van de Arbeidsinspectie iets waar ze niet op rekenen. ‘Alles is toch goed voor elkaar?’ Toch heeft bijvoorbeeld RAI Vereniging afdeling Autovak, 2011 uitgeroepen tot Het jaar van veiligheid in uw bedrijf.
Centraal staat de vraag in hoeverre uw bedrijf de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) op orde heeft en hoe u omgaat met de veiligheid van uw personeel. Iets wat meestal wordt opgepakt in het kader van Arbo 365. Overigens gaat de Arbeidsinspectie uit van de stelling: ‘Het is beter voorkomen dan genezen.’ Verder moet een bedrijf het wel heel erg bont maken wil een bedrijf worden stilgezet of beboet worden. Een (stevige) waarschuwing en het daarna samen oppakken van een verbetertraject heeft prioriteit bij de Arbeidsinspectie. Bij groothandels wordt onder andere gekeken naar heftrucks, magazijnstellingen, vrachten bestelauto’s en het logistieke proces in het algemeen. Daarbij worden niet alleen potentieel gevaarlijke situaties (chemische en brandgevaarlijke stoffen, stapeling, luchtkwaliteit, licht), geïnventariseerd, maar ook de fysieke en zelfs de psychologische werkdruk.
Omdat klanten van grossiers eveneens gebaat zijn bij een leverancier die mede zorgt voor een veilige mobiliteitsketen, ondersteunt RAI Vereniging afdeling Autovak nadrukkelijk de aanpak van Arbeidsinspectie en bijvoorbeeld het Arbo-bedrijf 365 Keur Company. Beide organisaties hebben recentelijk tijdens een aantal regiobijeenkomsten (op locatie bij Eurol, Hella en Service Best) inzicht gegeven in het hoe en waarom van hun controles en aanpak. Eye openers, want we denken altijd dat fouten alleen bij de buren worden gemaakt. Niets is echter minder waar. Zorg dus voor uw eigen RI&E, dat is van belang voor de hele keten.