De Europese Commissie is na onderzoek tot de conclusie gekomen dat Chinese batterij-elektrische voertuigen (BEV’s) profiteren van oneerlijke staatssteun bij hun export naar Europa. Dit betekent een bedreiging voor Europese fabrikanten van dergelijke voertuigen. De Commissie dreigt daarom met hoge importheffingen voor Chinese BEV’s.
Zo ver is het nog niet; de website van de Europese Commissie spreekt nog van onderhandelingen met de Chinese autoriteiten om tot een oplossing te komen voor dit probleem. Mochten die niet het gewenste resultaat hebben, dan gelden vanaf 4 juli compenserende invoerheffingen van 17,4 procent voor BYD, van 20 procent voor Geely en van 38,1 procent voor SAIC.
Overige Chinese fabrikanten van BEV’s die meewerken met een nader onderzoek worden geconfronteerd met een gemiddelde invoerheffing van 21 procent; fabrikanten die niet meewerken, worden met 38,1 procent invoerheffing belast.
Dalende aandelen
Analisten van persbureau Bloomberg waarschuwen dat de importheffingen de prijzen van batterij-elektrische auto’s in Europa hoog zullen houden en de transitie naar elektrisch rijden zullen vertragen. Persbureau Reuters meldt dat de aandelen van enkele grote Europese autofabrikanten zijn gedaald in anticipatie op maatregelen die de Chinese overheid zal nemen, mochten de importheffingen werkelijkheid worden. Dergelijke maatregelen zouden vooral Duitse autofabrikanten schaden die voor de Chinese markt produceren, aldus analist Daniel Schwarz.
0 reacties
Waar blijven die gelden van de importheffing, EU ?
Wat mij betreft toch wel import heffingen doorvoeren. Je ziet dat er door China gedreigd wordt voor andere heffingen vanuit Europa. Maar dit is al eerder ingezet door China. Het spelletje blijft. Maar het blijft oneerlijke concurrentie. En volgens mij moet het een eerlijk speelveld blijven. En het lijkt me veel beter dat Chinese productie (bedoeld voor Europa) deels verplaatst moeten worden naar Europa zelf. Dan slaan we 2 vliegen in 1 klap. Geen import heffingen en een sterk Europa. Volgens mij doet China dat andersom ook. Verplichte productie in China als je jou product wil verkopen in China.