De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) heeft de diefstalcijfers 2014 gepubliceerd en het blijkt dat het aantal aangiften van diefstal niet eerder zo laag was. In het jaar 2000 werden nog 25.187 aangiften van diefstal van personenauto’s gedaan. In 2014 waren dat er 10.712, 57 procent minder dan in 2000.
Diefstal van lichte bedrijfsauto’s (busjes), vrachtauto’s, aanhangwagens en opleggers vertonen een zelfde dalende trend. Diefstal aantallen van motorfietsen en brom- en snorfietsen zijn door de jaren heen wat wisselend.
“De jarenlange samenwerking tussen partijen bij de aanpak van voertuigcriminaliteit blijkt steeds vruchten af te werpen”, aldus Titus Visser, directeur van AVc. “We maken uit de cijfers op dat veel autofabrikanten hun nieuwste modellen weer beter beveiligd hebben tegen diefstal.” Duidelijke voorbeelden hiervan zijn de nieuwste modellen van Volkswagen, BMW en Mercedes, met diefstalcijfers die 17 – 25 procent lager liggen dan in 2013. Het aantal aangiften van diefstal van jonge auto’s (0 t/m 3 jaar) van alle merken samen was in 2013, 3506 en in het afgelopen jaar 3261 (- 7 procent).
Bij de aanpak van voertuigcriminaliteit is ook een snelle registratie van gestolen voertuigen van belang. Visser: “Politie, RDW en Verzekeraars hebben samen een Aangiftepunt Voertuigdiefstallen ingericht. Hierdoor staat een gestolen voertuig binnen een of twee uur na de telefonische melding door de eigenaar al geregistreerd in alle bestanden en kan de opsporing direct beginnen. Dit gaat ons helpen, meer gestolen voertuigen terug te vinden.” AVc verwacht ook dat voertuigdiefstal hierdoor minder aantrekkelijk wordt voor criminelen.