Opleidingsfonds OOMT beëindigt per 1 september 2016 de financiering van de Branche Kwalificatie Structuur. Komende maanden wordt onderzocht of de BKS-toetsing wellicht in betaalde vorm door de branche zelf overgenomen wordt.
Oomt zegt de ontwikkeling van medewerkers op andere manieren te gaan stimuleren dan op de klassieke manier via toetsen en certificeren. Maatwerk is voortaan het sleutelwoord.
Bedrijven die individuele talenten herkennen en ontwikkelen blijken volgens Oomt een beslissende voorsprong in hun markt te hebben. Om hen daarin te ondersteunen en om vakmensen beter in staat te stellen hun eigen loopbaan te regisseren, is een individuele aanpak steeds belangrijker. In dit verband spreekt Oomt “van inhoud en functie naar vakmens en zijn talent.” Voor de BKS is het daarom “tijd om op eigen benen te gaan staan” en voor Oomt “tijd om de volgende stap te zetten in opleiding en ontwikkeling van vakmensen in de mobiliteitsbranche.”
160.000 toetsen
Oomt startte in 2005 met de Branche Kwalificatie Structuur en heeft de uitvoering en de toetsing sindsdien gefinancierd. In totaal hebben mobiliteitsmedewerkers zo’n 160.000 keer hun kennis en vaardigheden laten beoordelen.
Het besluit om de financiering stop te zetten betekent niet direct dat de BKS definitief ophoudt te bestaan. Uitvoeringsorganisatie IBKI zal voor 1 september 2016 onderzoeken of in de branche interesse bestaat om de BKS-toetsen in stand te houden en af te nemen tegen een (voor IBKI rendabele) vergoeding. Op vrijdag 20 mei kunnen opleiders en importeurs van gedachten komen wisselen. Nadere informatie over programma en locatie volgt nog. Dit onderzoek staat los van het besluit van Oomt, maar moet wel duidelijk maken of er fundament is om door te gaan met een betaalde BKS-variant.