Franse anti-fraude-autoriteiten beschuldigen volgens lokale media autobouwer Renault van ‘strategisch bedrog’ bij emissietests. Doel zou zijn om bij de toelating van nieuwe voertuigen de resultaten te vervalsen.
De krant Libération citeert uit een document dat vertegenwoordigers van het ministerie van economische zaken hebben overhandigd aan justitie. Daarbovenop komen beschuldigende uitlatingen van ex-Renault-medewerkers. De gewraakte praktijken zouden volgens het voormalige personeel terugvoeren tot 1990.
Net als eerder gebeurde bij Volkswagen in de VS constateren nu ook de Franse autoriteiten grote verschillen tussen de emissiewaardes onder testomstandigheden en op de openbare weg. In het geval van de Captur zou de CO2-norm zijn overschreden met 377 procent. Het dagblad citeert uit de bevindingen van de onderzoekers dat “dit grote gat doet vermoeden dat fraude-apparatuur is aangebracht, om de uitstoot van stikstof te reduceren tot onder de specifieke criteria van de toelatingstest.”
In een reactie zegt de autofabrikant niet tegen Europese of nationale toelatingsregels te hebben gezondigd. “De voertuigen van Renault zijn niet voorzien van sjoemelsoftware.” Sinds januari houden Franse gerechtelijke onderzoekers zich bezig met de verdenking.