De Nederlander beseft dat geautomatiseerd rijden de toekomst is, maar geeft niet graag het stuur af. Dat blijkt uit een onderzoek van Bosch naar de kennis van moderne rijhulpsystemen bij de Nederlanders.
Volgens het onderzoek vindt iets meer dan de helft van de respondenten (52%) dat geautomatiseerd rijden de manier is waarop de auto in de toekomst zal worden gebruikt. Toch vindt 58 procent van de respondenten het belangrijk dat hij of zij de auto zelf kan blijven besturen en dat de automatische piloot op ieder moment kan worden uitgeschakeld. De belangrijkste bezorgdheid betreffende geautomatiseerd rijden is de verminderde aandacht van de bestuurder (34%) en de angst voor technische problemen en storingen (32%).
Nederlanders zijn goed op de hoogte van rijhulpsystemen. Dat geldt voor automobilisten met auto’s in verschillende klassen, voor zowel mannen als vrouwen en voor alle leeftijden. Een grote meerderheid van minstens 60 procent kent alle systemen op de eigen auto. Systemen die al langer op de markt zijn en op een groter aantal auto’s gemonteerd worden, zijn beter gekend. Bijna alle bestuurders kennen bijvoorbeeld cruise control (94%), parkeerassistentie (87%) en het elektronisch stabiliteitsprogramma ESP® (80%). Veel mensen hebben ook al gehoord van vermoeidheidsdetectie of verkeersbordherkenning, maar slechts een zeer klein aantal Nederlanders heeft een auto die met deze systemen is uitgerust. Meer dan 60 procent van de ondervraagden vindt dat rijhulpsystemen de veiligheid van de auto verhogen en 53 procent vindt ook dat zij het rijcomfort vergroten en de bestuurder ontspannen.
Het rijhulpsysteem voor semi-autonoom rijden is de nieuwe goudmijn voor de auto-industrie. De omzet van deze systemen neemt jaarlijks met een derde toe. Bosch verwacht in 2016 een omzet in rijhulpsystemen te halen van meer dan één miljard euro.