Uit de 12e editie van de Pulse Check-enquête blijkt dat ondanks optimalisering van de productiekosten en andere kortetermijnmaatregelen, 23 procent van de toeleveranciers dit jaar verlies verwacht. Voor 2023 zijn de vooruitzichten nog somberder: 27 procent verwacht een verlies.

De bezorgdheid wordt weerspiegeld in het algemene sentiment ten aanzien van de toekomst: 70 procent van de respondenten meldt een negatief vooruitzicht, een aanzienlijke stijging ten opzichte van slechts 18 procent die dit sentiment in het najaar van 2018 had.

Onder druk

“De Pulse Check documenteert duidelijk de druk waarmee automobieltoeleveranciers worden geconfronteerd, die in de winter nog erger kan worden. Met bijna 70 procent van de leveranciers die ver onder de EBIT-marges van 5 procent werken, wordt de financiering van de groene en digitale transitie een steeds grotere uitdaging. Leveranciers houden sterk vast aan hun verbintenis om O&I-uitgaven te doen, maar zonder toegang tot betaalbare energie in de EU en een eerlijke verdeling van de lasten van de inflatie over de toeleveringsketen zullen het concurrentievermogen en de snelheid van de innovatie in de sector afnemen”, aldus Benjamin Krieger, secretaris-generaal van Clepa, waarin de toeleveranciers zijn verenigd.

Deze vooruitzichten zijn het gevolg van aanhoudende moeilijkheden in combinatie met dreigende gevaren: 96 procent van de leveranciers meldt dat energiekosten en mogelijke tekorten een aanzienlijke impact hebben op de winstgevendheid. De grondstoffeninflatie treft 85 procent van de leveranciers, terwijl de tekorten aan halfgeleiders nog steeds een aanzienlijke impact hebben op de winstmarges van 65 procent van de ondervraagde leveranciers.

Kostenverdeling

Een belangrijke uitdaging in de sector is de eerlijke verdeling van de stijgende kosten. Ongeveer 80 procent van de leveranciers ontvangt geen of beperkte compensatie van de autofabrikanten voor stijgende energie- en vrachtkosten of verstoringen van de toeleveringsketen, terwijl 42 procent moeite heeft om compensatie te krijgen voor grondstofkosten.

Het beperkte vermogen van leveranciers om stijgende productiekosten door te berekenen is voor velen zeer kritiek – sommigen vrezen zelfs voor het faillissement van kleinere leveranciers of leveranciers die naar aangrenzende sectoren verhuizen – waardoor de integriteit van het hele ecosysteem van de auto-industrie in gevaar komt. Ondanks de wijdverbreide druk zal 85 procent van de respondenten de investeringen in O&I niet terugschroeven om de verliezen te compenseren. De vraag is dan hoe lang dit vol te houden is, gezien de huidige economische vooruitzichten. Minder investeren in innovatie zou de mobiliteitstransitie en het concurrentievermogen en de groei van de sector op lange termijn ernstig ondermijnen.

Als we naar het hele ecosysteem van de auto-industrie kijken, zien we dat de leveranciers de afgelopen vier jaar als enige in de hele waardeketen dalende winstmarges hebben geboekt, terwijl de OEM’s, de detailhandel en de aftermarket tussen 2017 en 2022 een aanzienlijke verbetering van de winstgevendheid lieten optekenen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties