In een gezamenlijk project hebben het Duitse Fraunhofer Instituut en het Nederlandse TNO een techniek ontwikkeld die de efficiency van tractiebatterijen in auto’s aanmerkelijk kan vergroten. Volgens de instanties is een actieradius van meer dan duizend kilometer binnen bereik gekomen.

De kern van de nieuwe techniek is een ultradunne laag, net zo dun als de dikte van één atoom, waarmee een veel effectievere reactie  van elektriciteit en chemische stoffen bereikt kan worden.

SALD

De techniek wordt SALD genoemd, wat staat voor Spatial Atom Layer Deposition. Deze techniek is niet nieuw en dateert van 2008. Nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk dat deze techniek nu effectief ingezet kan worden. De processen in een batterij vinden nu nog alleen aan de oppervlakte plaats.

De nieuwe techniek werkt driedimensionaal en is daarmee veel effectiever. Een prettige bijkomstigheid zou zijn dat de benodigde zeldzame aardmetalen zoals kobalt, nikkel  en mangaan in mindere mate nodig zijn om de batterij te produceren.

Bekeken wordt nu wie de batterij kan gaan produceren. Er is in Eindhoven een bedrijf opgericht, SALD b.v., dat een en ander op gang moet brengen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties