Het is in het bewogen jaar 2020 voor de auto-industrie én voor de Europese economie van het grootste belang dat grenzen, fabrieken en autobedrijven openblijven.

Dat schrijft Sigrid de Vries, secretaris-generaal van Clepa, de Europese koepelorganisatie van automotive toeleveranciers, op wat zij noemt “een cruciaal moment om toekomstgerichte strategieën met betrekking tot de samenleving, mobiliteit en industrie te bespreken”.

In een hartenkreet waarin zij de Europese auto-industrie van vitaal belang acht voor de Europese economie bespreekt De Vries de factoren die 2020 tot zo’n “ongelooflijk uitdagend” jaar hebben gemaakt: Covid-19, de Amerikaanse verkiezingen, de dreigende no-deal Brexit en diverse aanslagen van fundamentalisten. “Deze omstandigheden vragen om leiderschap en duidelijk beleid.”

Trump

Met betrekking tot de Amerikaanse verkiezingen zegt De Vries dat Trump in de laatste zeventig dagen nog voor de nodige spanning op het internationale toneel kan zorgen. Ook is er de dreiging dat anderen gebruikmaken van het machtsvacuüm dat nu dreigt te ontstaan om hun eigen agenda door te drukken. Ondertussen bereidt de wereld zich voor op de bedoelingen van de nieuwe president. De Vries hoopt bijvoorbeeld dat de VS zich weer achter het klimaatakkoord van Parijs zal scharen.

Brexit

De onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels zo ver gevorderd dat de best mogelijke oplossing voor een ordelijke Brexit al niet meer binnen handbereik licht. De auto-industrieën van beide machtsblokken zijn zo nauw verweven en De Vries hoopt dan ook dat de handel tussen het VK en de EU niet nodeloos zal worden belemmerd door handelstarieven.

Covid-19

De tweeledige transformatie naar een groener en digitaler samenleving wordt door Covid-19 versneld. De Vries put daarbij hoop uit het feit dat de maatregelen om de tweede golf binnen de perken te houden effect lijken te hebben. Effectief en gecoördineerd beleid is essentieel om de impact op de economie zo klein mogelijk te houden. Die is echter al enorm en om een verslechtering van de economische situatie te voorkomen is het van belang dat fabrieken en autobedrijven open blijven.

Onderzoek en innovatie

Namens Clepa staat De Vries een open dialoog voor over de effecten van beleid. “De hamvraag is niet of, maar hoe we onze maatschappelijke doelen kunnen bereiken, hoe we innovatie, fabricage en werkgelegenheid kunnen veiligstellen en tegelijkertijd onze klimaat- en digitale doelstellingen kunnen bereiken.”

De Vries roept daarom op om alle beschikbare instrumenten in te zetten die onderzoek en innovatie kunnen bewerkstelligen.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
5 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties