Op autoshows staan altijd de nodige conceptauto’s opgesteld, waarin de ontwerper de toekomstvisie van de fabrikant weergeeft. Strak en stralend, omringd door mooie meiden worden de nieuwste modellen getoond vol gadgets en de beloofde power. Zelfs volumemerken doen dan een gooi naar de aandacht van de autoliefhebber die ’t liefst een Ferrari of Porsche zou bestellen, maar dat blijft vaak een onbereikbare fantasie. Dromen mag natuurlijk.
Nog altijd staan de conceptauto’s er strak en stralend bij en ontbreken zelfs de mooie meiden niet. Echter, de gadgets van vroeger zijn vandaag vervangen door de realiteit. Wat kan ik als koper van model X allemaal met mijn smartphone doen? Hoe communiceert mijn auto met de omgeving en andere auto’s? Hoe connected ben ik straks? Niet morgen, maar vandaag.
Een conceptauto van nu biedt de consument nog steeds een visie op de toekomst, maar minder als het puur om de auto gaat. Nee, de toekomstvisie zegt iets over het antwoord van de autofabrikant op de snel veranderende mobiliteitsmarkt, op de nieuwe klantwensen en bovenal de nieuwe heilige graal: connectiviteit. Het Internet of Things heeft daarin een prominente plek. Sterker nog: het is de belangrijkste pijler. Verder zijn conceptauto’s vandaag elektrisch, zelfrijdende auto’s en de verbindende factor naar duurzame mobiliteit. Een andere opvallende ontwikkeling is dat er door ontwerpers steeds ‘kleiner’ wordt gedacht. Natuurlijk zien we ook de nodige premiummodellen, maar steeds duidelijker wordt, dat autofabrikanten de connected car in belangrijke mate laten aansluiten bij de veranderende mobiliteitswensen. Vooral mensen in de stedelijke regio’s zijn ‘tevreden’ met een compactere auto. En nog niet eens om altijd te bezitten, maar vooral om te gebruiken en te delen met anderen.
Behalve conceptauto’s, wil ik het hebben over werkplaatsconcepten. Die vertonen namelijk veel overeenkomsten met de conceptauto. Ook veel van deze formules ontwikkelen een visie op de toekomst voor hun leden. En net zoals de ontwerpers van de toekomstige auto, zijn veel van die formules druk met connectiviteit: de verbinding tussen uw werkplaats en de klant. Een onderwerp dat de universele automanager (en zijn counterpart de merkdealer) moet raken. Helaas is duidelijk dat veel professionals in de branche zich niet altijd afvragen wat de connectieve wereld hen te bieden heeft. Laat staan dat zij zich erop voorbereiden. Veel laten ze over aan hun merk of formule. Maar de vervolgstap, zelf in actie komen, daar mankeert het aan. Kijk naar de visie achter de huidige conceptauto’s. Het zegt namelijk ook iets over de wensen en eisen van uw werkplaatsklant van morgen!