De werkplaatsen van de Nederlandse Toyota-dealers zullen vooralsnog niet profiteren van de waterstof aangedreven Mirai, waarvan de verkoop gisteren in ons land begon. Onderhoud en reparatie zijn tot nader order zaak van importeur Louwman & Parqui.

Ook de verkoop van de honderd procent schone nieuwkomer verloopt voorlopig uitsluitend via ‘Raamsdonksveer’. Hoeveel exemplaren in het eerste jaar over de toonbank zullen gaan kan de importeur nog niet aangeven. De levertijd bedraagt enkele maanden.

Voor de officiële verkoopstart van de Mirai ( ‘toekomst’ in het Japans) diende het Louwman Museum als decor, waar Toyota het congres ‘Towards Zero Emission’ had georganiseerd. Daar werd bekendgemaakt dat de Mirai een vanafprijs van 79.990 euro heeft. De nieuwkomer heeft een bereik van zo’n 450 kilometer en kan binnen vijf minuten worden volgetankt. Wereldwijd rijden er nu zo’n zevenhonderd van rond; elke maand produceert Toyota circa honderd Mirai’s.

Om het kip-ei-dilemma – eerst de auto of eerst het tanknetwerk? – te doorbreken, heeft het Nationaal Waterstof Platform de ambitie neergelegd om in het jaar 2020 in Nederland twintig openbare waterstoftankstations te hebben. Gezien de actieradius van de Mirai zou daarmee een landelijk dekkend netwerk gecreëerd zijn. Op dit moment is uitsluitend in Rhoon (ten zuiden van Rotterdam) een publiek waterstofstation voor handen. Daarmee steekt ons land bleekjes af bij  Duitsland, waar in 2023 dankzij een publiek-private samenwerking meer dan vierhonderd H2-tanklocaties operationeel zullen zijn.

Diesel

Directeur Pieter van der Velden van Louwman & Parqui opende tijdens zijn bijdrage de frontale aanval op de diesel als aandrijfvorm. Als gevolg van stengere milieueisen zal volgens hem de total cost of ownership alleen maar ongunstiger worden in vergelijking met hybrides. “De vanzelfsprekende keuze voor diesels bij hoge kilometrages is helemaal niet zo vanzelfsprekend meer.” Van der Velden sprak de verwachting uit dat er na 2019 geen nieuwe dieselmotoren meer worden aangeboden in het B-segment, gezien de hoge kosten om ze te laten voldoen aan Europese emissienormen. “En misschien gaat dat ook gelden voor het C-segment.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties