Uit onderzoek van Keuzeweg en VMS Insight onder 350 zakelijke rijders, blijkt dat het gebruik van de smartphone risicovol is en als stressvol wordt ervaren, maar men blijft toch app’en. Het onderzoek naar smartphonegebruik onder zakelijke rijders is uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Het gebruik van de smartphone in de auto tijdens het rijden is onveilig, zeker als er tekstberichten worden verstuurd. Een derde van de zakelijke rijders schrijft wel eens een tekstbericht tijdens het autorijden. Van hen heeft maar liefst drie op de tien wel eens een bijna-aanrijding gehad als gevolg van het gebruiken van de smartphone. Dit heeft echter hun gedrag niet veranderd, ze blijven berichten lezen en schrijven. De zakelijke rijders die berichten lezen én versturen, zijn jonger dan de gemiddelde zakelijke rijder; bijna de helft (46%) is jonger dan 41 jaar.
Ook vinden vrijwel alle zakelijke rijders het lezen en schrijven van berichten onveilig. Maar dit correspondeert niet met hun gedrag; Slechts de helft van de zakelijke rijders zegt geen tekstberichten te lezen of schrijven tijdens het autorijden. Zij zijn in staat om de verleiding van de smartphone te weerstaan.
Wiens verantwoordelijkheid?
Zakelijke rijders zien het gebruiken van de smartphone onderweg als hun eigen verantwoordelijkheid, waarbij de werkgever de taak heeft om te zorgen voor veilige randvoorwaarden, bijvoorbeeld door het onderwerp op de agenda te zetten en op te nemen in de safety culture van het bedrijf.
Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) sluit zich hierbij aan, zegt voorzitter Jan van Delft: “Ieder individu is verantwoordelijk voor zijn eigen handelen en nalaten. Daarnaast ligt er naar de mening van VZR wel een verantwoordelijkheid bij de werkgever. Hij dient al het mogelijke te doen en te regelen wat de veiligheid van zijn werknemers ten goede komt.”
Hierbij hoort naar de mening van VZR dat in de autoregeling van het betreffende bedrijf gedrags- en gebruikscodes dienen te worden opgenomen voor de GSM en het gebruik ervan. Ook dienen, als de medewerker wordt geacht ook tijdens zakelijke ritten bereikbaar te zijn, zaken als handsfree bellen mogelijk gemaakt te zijn. In dat geval dient het gebruik tijdens ritten beperkt te blijven tot telefoneren; mail lezen, app’en en surfen dienen verboden te worden en te worden uitgesteld totdat de auto weer is geparkeerd.”