Om succesvol te kunnen zijn in de mobiliteitsmarkt van de toekomst zul je in ecosystemen moeten denken.
Dat is de conclusie die Stijn de Groen trekt uit de toekomstvisie die hij mede hielp vormgeven voor KPMG. Tijdens het smart mobility-event van kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders op 5 februari in Bunnik bracht hij deze visie nog eens onder de aandacht.
Keuze
Het komt erop neer dat de traditionele keten van toeleverancier-autofabrikant-importeur-dealer-consument langzaam maar zeker wordt vervangen door een ecosysteem waarbinnen veel meer partijen onderling samenwerken. Daarbij zijn nieuwe partijen, die voorheen niet in de waardeketen zaten, zoals energieleveranciers, platformontwikkelaars en natuurlijk de platforms zelf. In zijn bijdrage riep Stijn de Groen partijen om vooral op een keuze te maken waarmee ze denken iets bij te kunnen dragen: “De keuze moet daarbij zijn: wat heeft jou als bedrijf succesvol gemaakt in de branche dat je nu kunt inzetten in de nieuwe dynamiek?”
Die bijdrage vraagt wel discipline, waarschuwt Stijn de Groen. “Het is niet zo dat je de strijd per definitie gaat verliezen als je aan een bepaald initiatief niet deelneemt. Als je geen bepaalde doelstelling hebt, is het beter om niet deel te nemen. En als je wel aan een initiatief deelneemt, doe het dan digitaal, zodat samenwerking mogelijk is. Dat vereist wel investeringen in je technologie.”
Platforms
Dat laatste verklaart ook waarom grote partijen als ING en Autobinck actief zijn op het gebied van smart mobility, respectievelijk via de platforms Sharewaze en Radiuz. Die laatste is een serieuze partij, omdat Radiuz precies dat doet wat uit het rapport van KPMG bleek: je moet in ecosystemen denken. Radiuz maakt immers een platform waar verschillende mobiliteitsaanbieders naadloos met elkaar verbonden worden: via één app kunnen consumenten plannen, boeken, reizen en betalen.
Radiuz maakt deel uit van een consortium dat aan de Zuidas in Amsterdam een MaaS-pilot heeft gewonnen om fileproblemen te voorkomen en nieuwe mobiliteit te stimuleren. Immers, er zijn veel grote werkgevers gevestigd, er worden de komende jaren zevenduizend nieuwe woningen gebouwd en ook komt er een kwart meer kantoorruimte vrij.
Matthias van Aalst, product explorer van Radiuz, legde uit dat de bereikbaarheid van de Zuidas onder druk staat als iedereen die hier werkt met de auto komt, om over de belasting van het milieu maar te zwijgen. Duidelijk is dat het commitment van werkgevers hierbij essentieel is. “Radiuz biedt een compleet geïntegreerde mobiliteitsoplossing voor werkgevers, bestaande uit een mobiliteitskaart, een portal en een eigen app, zodat werknemers zijn voorzien van alle vormen van vervoer.”
De pilot die ING draait met Sharewaze, en die door Michael van den Berg werd toegelicht, is voortgekomen uit dezelfde potentie die de bank ziet in autodelen, als je het maar grootschalig organiseert. Een particulier die zijn auto wil delen, daar ziet ING geen businesscase in, maar zakelijk autodelen, door bedrijven die voldoende schaalgrootte hebben, daarvoor wil ING graag de techniek, de systemen en de data verzorgen. “Vandaar het nieuwe mantra van ING, do your thing.”
Hub
Tarik Fawzi lichtte in zijn bijdrage Hely toe, een platform dat inmiddels in zes steden in totaal tien hubs heeft ingericht waar diverse vormen van vervoer staan verzameld (auto, e-bike, bakfiets). Ook hier biedt één app toegang tot verschillende vormen van vervoer, maar dan wel vanaf dezelfde hub. In de toekomst zal Hely ook free floating vervoer gaan aanbieden.