Hoe kan de autofabrikant de klant ertoe bewegen de datastroom uit zijn auto met het merkennetwerk te delen? Hij zoekt daarvoor diensten en producten waarvan die klant een meetbare meerwaarde ervaart. Navigatiesystemen zijn dan het laaghangende fruit.

De eerste grote stappen die worden gezet om de relatie tussen het merk en de connected klant te versterken, zijn een butlerachtige assistent, parkeerservices en steeds intelligentere navigatiesystemen. De meest simpele uitwerking ervan is het op de smartphone invoeren van het eerstvolgende bezoekadres. Wanneer de auto verbinding heeft met de smartphone, zit de route direct in het navigatiesysteem. Bij het verlaten van de auto, neemt de smartphone het voor de laatste meters weer over. De app voor het vinden van de deelauto is ook een vroege toepassing van dit systeem.

Mobility as a service

Volvo heeft na onderzoek besloten om voor het Volvo-navigatiesysteem samen te werken met Google Maps. Het is volgens Volvo de enige optie als je dicht op de gebruikerservaringen van de consument wil zitten. Verzekeraars bekijken of er ruimte zit in het verder verlagen van de phyd-verzekeringspremie (pay how you drive). Die kan bijvoorbeeld van toepassing zijn op verzekerden die een door het netwerk van de verzekeraar geadviseerde, veiligere route naar huis of werk kiest. Ook in dit geval wordt automatisch het bezoekadres vanuit de smartphone in het navigatiesysteem gezet en op afstand gecontroleerd. Voorwaarde voor deze diensten is dat de auto connected is. Ook moet de autobezitter, dan wel berijder toestemming gegeven hebben om de data met dergelijke samenwerkende partijen te delen. Een volgende stap in deze ontwikkeling is dat navigatiesystemen in een abonnementsstructuur, wellicht zelfs ritspecifiek aangeboden worden. Mobility as a subscription wordt een paraplu voor onder meer autodelen en nieuwe leasevormen.

Actuele informatie

Navigatiesystemen zullen steeds dynamischer (lees: actueler) worden. Bij veel navigatiesystemen wordt de rij- en file-informatie de cloud in gestuurd. Na analyse kan deze informatie worden teruggegeven aan de auto’s op dat specifieke traject. Belangrijke spelers zijn Tomtom en Here. Die laatste is een joint venture van Audi, BMW en Daimler. Aston Martin deelt de nodige kennis met Daimler, zonder partij in Here te zijn. Uniek is dat de drie Here-partners ook besloten hebben om de tijdens het rijden gegenereerde file- en route-informatie met elkaar te delen. here Een en ander vindt plaats via een zogenaamd open locatieplatform. Data wordt naar de cloud gestuurd en geanalyseerd. Ook kan het systeem data van de ene naar de andere auto sturen, buiten de cloud om. De andere weggebruikers zijn dan binnen een halve minuut op de hoogte. Wanneer de informatie via de cloud gedeeld wordt, kan dat 1 tot 3 minuten duren. Zo’n snelle informatieoverdracht vindt vooral plaats bij een directe verandering van de rijomstandigheden, ten gevolge van een aanrijding bijvoorbeeld, of weersomslag. Here noemt dit het Car With X-ray Vision. Minder stress, files en ongevallen zijn het positieve gevolg. Voor de high end-modellen van Audi, BMW en Mercedes-Benz is het systeem al beschikbaar. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nog intelligentere vorm van adaptive cruise control. Gekoppeld aan bijvoorbeeld de verlichting en het navigatiesysteem speelt dit systeem al lang voordat de auto een verkeersonveilige situatie nadert in op die situatie. Tevens verstuurt het deze informatie naar de navigatiesystemen van andere auto’s. Ook dit gebeurt deels buiten de cloud om.

Augmented reality

Voorts wordt er voor de autonoom rijdende auto gewerkt aan Dynamic Driving Conditions. Dit concept tovert de display van het navigatiesysteem in de auto om tot een Romeinse of Middeleeuwse omgeving. Deze toepassing is gebaseerd op de jongste technologie voor augmented reality. Het systeem schakelt automatisch uit als de rijcondities vereisen dat de ogen van de bestuurder op de weg gericht moeten zijn. Kortom, de kaartenmakers zijn druk bezig. Voor de autofabrikanten zijn zij een belangrijke partner om de bezitter van de auto al in een vroeg stadium van connectiviteit te binden aan het merk. Een deel van deze diensten en abonnementen zal immers alleen beschikbaar zijn voor de autobezitter die zijn data met het merk wil delen.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties