De nieuwe omvormer is het resultaat van bijna drie jaar onderzoek en elf gezamenlijke patenten. De omvormer is ontwikkeld met innovatieve materialen en compacter dan eerdere versies. Ook is het energieverlies met 30% gereduceerd, waardoor het voertuig sneller kan opladen en de batterij langer meegaat. Renault zegt deze voor het einde van dit decennium te introduceren.
Het CEA, een grote speler op het gebied van research en development, en Renault Group, pionier en expert op het vlak van elektrische voertuigen, werken al samen aan toekomstige generaties van V2G-technologie, die tegen het einde van dit decennium uitgerold kunnen worden. Op weg naar die uitrol hebben het CEA en Renault Group samen een nieuwe elektronische architectuur voor een vermogensomvormer ontwikkeld, die is geïntegreerd in de boordlader van het voertuig. Nog een voordeel is dat deze omvormer bi-directioneel laden mogelijk maakt, zodat het voertuig ook stroom kan terug leveren aan het elektriciteitsnet.
Nieuwe architectuur
De R&D-teams van het CEA en Renault Group bundelden hun kennis en ervaringen op gebied van elektronica. Daarbij gaat het vooral om halfgeleidermaterialen met brede bandafstand, van zowel galliumnitride (GaN) en siliciumcarbide (SiC). De nieuwe architectuur is gebaseerd op deze halfgeleidermaterialen met brede bandafstand en maakt het mogelijk om de energieverliezen bij het omvormen met 30% te beperken. Ook ontstaat minder warmte, waardoor het omvormingssysteem gemakkelijker is te koelen.
De ingenieurs hebben er ook aan gewerkt om de actieve (halfgeleiders) en passieve (condensatoren en inductiespoelen) componenten te optimaliseren en daarmee de omvang en de kosten van de lader te reduceren. Dankzij de toepassing van ferrietmaterialen die speciaal zijn ontwikkeld voor hoge frequenties en het toepassen van een vormende injectie (Power Injection Molding) is de omvormer compacte geworden.