Vervuilde filters, een verhoogd verbruik van brandstof en Adblue, afzettingen in de tank en de rest van het brandstofsysteem. Het zijn symptomen die voortkomen uit dezelfde bron: diesel met een biologische component. De nieuwe MecXellent-diesel biedt volgens de leverancier de oplossing.

September is voor veel dieselgebruikers een bijzondere maand. De thermometer geeft net zo makkelijk dertig graden aan als drie graden gedurende de nacht. Op dat soort momenten beginnen de voor het winterseizoen kenmerkende problemen rond de bio-component in diesel weer parten te spelen. “Voor MecXellent geen probleem, dat is elk seizoen winterklaar”, zegt Anton Diender daarbij indirect een verschil aantonend met de reguliere diesel waar speciale winterversies van bestaan. Diender is met Ton Pol en Huub de Cock het brein achter Mécatech Industries Benelux, importeur voor de producten van de Franse producent Mécatech. 

MecXellent ontstaat door Mécatech als additief toe te voegen aan de standaard brandstof, diesels die voldoen aan de bekende EN590-standaard. Een proces dat overigens verzorgd wordt door de dealers, klanten hebben er geen omkijken naar. “Mensen die het woord brandstofadditief horen, krijgen vaak al snel een nare bijsmaak in de mond”, erkent Pol met bijval van zijn collega’s. “Mensen hebben al zo vaak mooie verhalen en beloften gehoord die niet worden waargemaakt. Zodra we met onze argumenten komen, krijgen we vaak het voordeel van de twijfel. Na de eerste test willen de gebruikers niet meer anders”, weet De Cock uit ervaring.

Vervuiling

In het kort heeft dat alles te maken met wat in een woord ‘probleemoplossing’ genoemd wordt. Wat de klachten ook zijn, doorgaans zijn ze terug te voeren op de bacteriën en schimmels die voorkomen in biodiesel. “We hebben zelf metingen uitgevoerd en door een jaar varieert de mate van bijmenging nogal om het vereiste jaargemiddelde van 7 procent (bij B7) te bereiken. Juist als de bio-component te groot wordt, ontstaan de problemen zoals dichtslibbende filters en tankvervuiling.” 

Met name de schimmels zorgen voor problemen, die groeien namelijk als strengen door de diesel in plaats van voor drab op de bodem te zorgen. Maar ook de bacteriën vormen een probleem, mede door toenemende resistentie tegen bacteriedodende middelen. MecXellent weet deze effecten volgens de leverancier te marginaliseren. Dienders V60 bijvoorbeeld toonde bij de wisselinterval nog slechts lichte gebruikssporen waar het in het verleden bijna vol zat: “Je bespaart daardoor niet alleen op onderhoud maar ook op brandstofkosten doordat het brandstof- en emissiesysteem schoner blijft.”

Fotobijschrift: Rechts een origineel filter bij een servicebeurt, links hetzelfde type filter na gebruik van MecXellent.

Deel dit artikel op​

0 reacties

  1. Dat Bio diesel zo veel vervuilt als hier gesuggereerd heb ik nog niet eerder vernomen. Wel is er duidelijk onderscheid te maken tussen bio diesel en bio diesel; welke componenten worden er gebruikt om de aanduiding “bio” te kunnen gebruiken. wie het echt wil weten zoekt naar onderzoek van TNO bijvoorbeeld of bij de leverancier van “Good Fuels”, beiden geven informatie die wetenschappelijk is bevestigd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties