Net als Bovag zijn ook de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) en RAI Vereniging teleurgesteld in de verhoging van de bijtelling voor het privégebruik van de elektrische auto van 12 naar 16 procent per 1 januari 2022 en het verlagen van de cap naar 35.000 euro in 2022.
Renate Hemerik, voorzitter VNA: “Zoals aangegeven met het Autobelastingplan van de coalitie moet juist deze jaren en vooral via de zakelijke markt, de basis worden gelegd voor maximaal veel zero emissie kilometers richting 2030 en een doorstroom van elektrische auto’s richting de tweedehands markt. De inzet van EV bij zowel werkgevers als werknemers zal alle steun nodig blijven hebben, ook in 2022.”
Ook RAI Vereniging vindt dat het kabinet de zakelijke rijder langer tegemoet had moeten komen in de beslissing te kiezen voor elektrisch rijden. RAI Vereniging ziet hierdoor de elektrificatie in de zakelijke markt verstoord, waardoor de klimaatdoelen moeilijker zullen worden behaald.
Multimodaal
Wat de aanschaf van een elektrische auto door particulieren betreft is VNA tevreden over de aanschafsubsidies, waarvoor zelfs 60 miljoen euro extra beschikbaar komt. Daarnaast verwacht VNA veel van multimodale mobiliteitsoplossingen. “Corona heeft geleid tot een grotere behoefte aan individuele vervoermiddelen, zoals (elektrische) fietsen en vooral ook auto’s. De drukte op de weg zien we nu snel toenemen. Om het dichtslibben van wegen te voorkomen zijn stimulansen en fiscale voorzieningen noodzakelijk voor flexibele multimodale mobiliteitsoplossingen. Er is op dit gebied veel meer daadkracht nodig vanuit Den Haag. De autoleasebranche levert daar graag een bijdrage aan.”
Ook RAI Vereniging benadrukt dat de inzet van tweewielers een extra impuls moet krijgen, en wel door een vereenvoudiging van de bestaande leasefietsregeling. Deze regeling zou ook beschikbaar moeten komen voor elektrische scooters.