De Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) waarschuwt voor hoge afkoopsommen bij voortijdige beëindiging van leasecontracten, zeker in het geval waarbij werkgevers elektrische auto’s (EV’s) verplicht stellen. De vereniging noemt deze praktijk onredelijk en onhoudbaar.
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om werknemers verplicht in een elektrische leaseauto te laten rijden. Ook in het recente EU-actieplan Automotive wordt al gesuggereerd dat een wettelijke EV-verplichting dichterbij komt. Voor de zakelijke rijder betekent dit verlies van keuzevrijheid, terwijl tegelijkertijd de boetes bij vroegtijdige contractbeëindiging steeds vaker verlegd worden naar de werknemer.
‘Juridisch twijfelachtig’
Volgens VZR is deze combinatie van factoren problematisch en juridisch twijfelachtig. Werknemers die van baan wisselen en daardoor hun auto inleveren bij de werkgever, mogen niet ook nog geconfronteerd worden met een afkoopsom van het leasecontract. Zeker niet als het om een gedwongen EV-keuze gaat.

Afkoopsommen van een leasecontract zijn duizenden euro’s groot en lopen regelmatig op tot 15.000 euro of meer. Elektrische auto’s zijn doorgaans duurder, zwaarder en schrijven sneller af dan hun benzine- of dieselvarianten. Deze voorgelegde afkoopbedragen zijn volgens VZR disproportioneel en niet gerechtvaardigd, zeker als de werknemer niet zelf voor de duurdere EV gekozen heeft.
VZR pleit daarom voor duidelijke wettelijke kaders en goed werkgeverschap. Als werkgevers of de overheid elektrische leaseauto’s verplicht stellen, mag dit niet ten koste gaan van de werknemer. Concreet betekent dit volgens VZR dat afkoopsommen bij verplichte leaseauto’s geheel verboden moeten worden.
VZR zal zich de komende tijd actief inzetten om dit thema op de agenda te plaatsen bij werkgeversorganisaties en in de politiek. De vereniging roept werkgevers op om nu al verantwoordelijkheid te nemen en werknemers niet langer te confronteren met onredelijk hoge kosten.