Vandaag presenteerde een coalitie van vijf organisaties een plan voor het herzien van de autobelastingen tot 2030. Het is een coalitie van vier mobiliteitsgerelateerde organisaties, plus Natuur en Milieu. Hoewel de zakelijke rijders in de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) wel bij het Autobelastingplan 2022–2030 zijn betrokken, is er van de kant van zakelijke rijders ook kritiek.
Brancheorganisatie TLN bijvoorbeeld vreest dat het bedrijfsleven opdraait voor de vergroening van het personenwagenpark. TLN is wel voorstander van het betalen naar gebruik, wat in het alternatieve belastingplan ook wordt voorgesteld, maar ziet meer heil in het verhogen van de diesel- en benzineaccijns. Dat levert namelijk net zoveel op als de geadviseerde verhoging van de MRB. Bovendien betaalt iedereen dan daadwerkelijk voor het gebruik, en niet voor het bezit van een auto, aldus TLN.
Bestelauto
TLN’s bezwaar tegen dit belasten van de voertuigen met een verbrandingsmotor is wel dat een groot deel van de rekening daarmee wordt neergelegd bij de bestelauto’s en de rekening van het vergroenen van het personenwagenpark moet niet bij de ondernemers worden neergelegd. Dit punt moet daarom nader worden uitgewerkt in een nieuw stelsel van belastingen voor personen- en bestelwagens, aldus TLN.
Geen totale aanpak
Ook voorzitter van de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) Jan van Delft is kritisch. “We zijn niet bij dit belastingplan betrokken, maar zijn wel lid van de Mobiliteitsalliantie, waar vier van de vijf partijen van die coalitie ook in zitten. We vinden het dan ook jammer dat zij dit plan los van de Mobiliteitsalliantie gepresenteerd hebben. Binnen de Mobiliteitsalliantie staan we immers een totale herziening van de mobiliteit voor en de aanschaf van een nieuwe auto is daar maar een heel klein onderdeel van. Het bereikbaar houden van de Randstad is niet alleen een kwestie van fiscaliteit. We moeten echt op een fundamenteel andere wijze naar mobiliteit kijken.”