De leeftijd van ons wagenpark veroudert gestaag, met een gemiddelde leeftijd die inmiddels de elf jaar aantikt. We vergelijken daarom de bouwjaren 2008 en 2018 eens met elkaar om te zien wat er veranderde. En wat niet.

Volgens RAI Vereniging-voorman Steven van Eijck is ons land verworden tot een occasionland waar de nieuwverkopen gehinderd worden door het belastingsysteem. Inderdaad, vooral dankzij de vermaledijde BPM waarover al decennia gesteggeld wordt. Volgens RAI en Bovag werden er in 2008 op een haar na net geen half miljoen nieuwe auto’s geregistreerd. Volgens onze bronnen bij RDC rijden er anno september 2019 nog 440.692 auto’s rond met als bouwjaar 2008, de gemiddelde leeftijd van ons actieve wagenpark. Dat is evenveel als de nieuwregistraties in 2018 waren, aldus duo Bovag-RAI. Er rijden momenteel echter vijftigduizend auto’s van dat bouwjaar minder in ons land dan er nieuw werden geregistreerd. Het nettoresultaat van parallelimport, export en de onvermijdelijke total-lossen. Volgens Van Eijck c.s. leidt het gestaag verouderen van het wagenpark tot problemen bij het behalen van de gewenste uitstootverlaging. Een blik op de ‘brandstof’-mix lijkt dit te onderbouwen. Hoewel diesel in de ban lijkt sinds de sjoemelaffaire blijkt dat niet uit ons overzicht. De grofweg vijfduizend benzineauto’s die we minder hebben van bouwjaar 2018 kregen we er met dieselmotor bij. Biobrandstof is uit de gratie, CNG relatief gezien veel populairder maar in aantallen nog altijd marginaal. Het veld met de hybrides is vervijfvoudigd. Het gat tussen deze categorie en de volelektrische modellen is niet eens zo groot: 29.133 om 24.314. Volgens RDC rijdt er nu welgeteld één volelektrisch model uit bouwjaar 2008 rond in ons land. In dat jaar zag de Tesla Roadster het levenslicht en werden er vooral benzine- en dieselauto’s achteraf omgebouwd naar volelektrisch.

Zwanenzang: op plek 25 staat voor bouwjaar 2008 Daihatsu’s Cuore vermeld.

Omdat diesels traditioneel minder CO2 produceren via hun uitlaatmond dan benzinemotoren is inderdaad het halen van de beoogde CO2-verlaging zo extra lastig. Emissies zijn echter meer dan alleen CO2 en dan valt de balans toch genuanceerder uit. Zeker als er vanaf de energiebron gerekend gaat worden en schaarse materialen meewegen, maar die discussie kunnen we in dit kader niet verder verdiepen. Wat wel opvalt is hoe de modelmix wijzigt tussen beide modeljaren.

A-B wordt B-C

We hebben de 25 meest voorkomende modellen van beide modeljaren op een rij gezet. Daarbij valt op dat in 2008 het A- en B-segment beide goed zijn voor zo’n 37,5 procent ervan. In 2018 zijn het B- en C-segment de twee grootste, met zo’n 34 procent marktaandeel ieder. Het A-segment zakt berekend over die top 25 met liefst negen procentpunten, terwijl het C-segment juist vijftien procentpunten erbij krijgt. Het D-segment, in 2008 nog goed voor 5,5 procent, verdwijnt uit de top 25 van bouwjaar 2018. Het E-segment komt niet voor tussen de 25 meest geregistreerde modellen van bouwjaar 2008, maar dat verandert met bouwjaar 2018. De Tesla Model S is daar de oorzaak van, met 5657 geregistreerde exemplaren het enige model uit dat segment en goed voor 2,7 procent van deze top 25.

3-serie en C-klasse verdwijnen uit de top 25, Tesla komt met stip binnen waardoor het D-segment plaatsmaakt voor het E-segment.

Het jongere wagenpark is daarmee door de bank genomen een maatje groter geworden, vooral ten koste van de modellen uit het A-segment. Wat ook meespeelt is de duidelijk zichtbare opkomst van de suv’s en cuv’s in het B- en C-segment. Voor bouwjaar 2008 geldt dat er binnen de top 25 geen enkel crossover-model voorkomt: alleen de gebruikelijke hatchbacks, stations en een enkele sedan. Dankzij modellen als Captur, Qashqai en Tiguan zijn de 2018-auto’s een tandje groter/zwaarder/hoger/onzuiniger dan hun ‘saaie’ hatchback-evenknie zou zijn geweest.

Plus tien procent

Eén willekeurig voorbeeld ter onderbouwing. De Renault Clio pakt voor 2018 in aantallen de tweede plek, tegen de vijftiende plek anno 2008 (12.593 versus 7291 stuks). Toegegeven modeljaar 2008 was net de eindfase van het toenmalige model. In die periode is een gangbaar type met een benzinemotor die zo’n 90 pk produceert bijna niet zwaarder geworden. Het model werd wel fysiek wat groter tot over de vier meter. Helemaal vergelijkbare motoren zijn er niet, dus de forse brandstofbesparing gaat ook gepaard met wat minder vermogen. Voor 2018 gaat dat niet op: Clio en Captur hebben hetzelfde blok, maar Captur weegt wel tien procent meer, bijna honderd kilo. Dat merk je direct in het verbruik; dat ligt tien procent hoger. Dan hebben we het niet over de wegenbelasting, verzekering, de grotere bandenmaat etc. Toch is Captur met de zevende positie in deze top 25 over 2018 de best genoteerde suv, in absolute aantallen niet veel onderdoend voor zus Clio. Zo kunnen we ook redeneren over Golf versus Tiguan of 208 versus 2008. Op die manier werkt verjonging van het wagenpark dus de gezochte emissiebeperkingen minder in de hand dan veelal gedacht.
Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties