Eurorepar Car Service is de enige universele garageformule van een autofabrikant in Nederland. Met de snelheid van elektrificatie van het Nederlandse wagenpark is het niet vreemd dat ook deze formule nu een EV-label introduceert, specifiek voor onderhoud en reparatie van elektrische en hybride voertuigen van alle merken. Formulemanager Jean-Paul Teunissen is vol verwachting over deze nieuwe stap.
Distrigo is het onderdelennetwerk van Stellantis en behalve de originele Mopar-onderdelen voor de veertien merken die Stellantis herbergt, biedt Distrigo met het eigen Eurorepar-merk bovendien een uitgebreid assortiment aan universele onderdelen, ook voor de elektrische auto. Jean-Paul Teunissen: “De meeste van onze dealervestigingen zijn high voltage-gecertificeerd. We willen meer aandacht geven aan het feit dat ook onze Eurorepar Car Service-vestigingen met getraind en opgeleid personeel, en kennis van zaken aan elektrische auto’s kunnen werken.”
Er zijn genoeg autobedrijven die het allemaal nog moeten zien, met die elektrische auto, maar zo zitten de Eurorepar Car Service-bedrijven niet in de wedstrijd. “Ons netwerk bestaat op dit moment uit 137 vestigingen. Die zijn allemaal van hoge kwaliteit. Die kwaliteit willen we ook blijven uitstralen en verder uitbouwen. Dit is de reden waarom we ook voor het onderhoud aan elektrische voertuigen een professionaliseringsslag willen maken.”
Autofabrikant
Eurorepar Car Service is een universele garageformule van autofabrikant Stellantis. Dit maakt dat de aangesloten autobedrijven dicht op de techniek van de modernste auto’s zitten, dus ook op die van de elektrische auto’s. “Veel van onze vestigingen hebben een binding met een merk uit de Stellantis-portfolio, omdat ze dealer zijn geweest, of erkend reparateur. Ook de andere merken zijn steeds meer vertegenwoordigd in de werkplaatsen en zijn ook meer dan welkom.
Nederland krijgt pilot voor het elektrische en hybride specialisme van de Eurorepar Car Service-bedrijven.
Als montagepartner van Brink-trekhaken krijgen we bijvoorbeeld ook een ID.3 binnen voor montage. Vergeet ook niet dat de eerste Toyota Prius al in 1999 op de markt kwam. Die ‘Priussen’ rijden nog steeds en komen ook bij onze vestigingen binnen, of ze worden ingeruild. Daar moeten we gewoon op inspelen.”
Ondersteuning
Een nieuw logo, vlaggen, folders en flyers ondersteunen de Eurorepar Car Service-bedrijven bij hun activiteiten om de elektrische rijder te bereiken. “Voor Eurorepar Car Service hebben we ons eigen logo ‘Vertrouwd onderhoud’. Dit logo is oranje, dé kleur van Eurorepar. Eenzelfde logo hebben we gemaakt voor EV-onderhoud, waarbij ‘Vertrouwd onderhoud’ is vervangen door ‘Hybride & elektrisch specialist’. Naast de oranje kleur hebben we een blauwgroene kleur gebruikt die veelal geassocieerd wordt met elektrisch rijden, zoals ook binnen de Stellantis-merkenorganisatie. Daarnaast werken we uiteraard aan naamsbekendheid. Dit doen we voornamelijk op social media, om te laten blijken dat wij vanuit ons netwerk goed zijn in het onderhouden van elektrische en hybride voertuigen.”

Op Europees vlak is er (nog) geen eigen label voor deze specialisatie, om vooral de nadruk te leggen op de formule Eurorepar Car Service. Vanuit de Nederlandse organisatie werd echter wel om een eigen label gevraagd. “Nederland heeft de pilot voor Europa wat betreft het elektrische en hybride specialisme. Er is Europees niet gekozen voor een aparte naam, of misschien moet ik zeggen: nog niet.”
Aan de andere kant is het de vraag hoeveel ruimte de Nederlandse markt biedt voor nóg een label. Met zo’n dertig garageformules en deelformules zien de meeste consumenten al lang door de bomen het bos niet meer. Wel is het zo dat Eurorepar Car Service, zeker Europees gezien, een sterk label is. “In Nederland kunnen we met 137 vestigingen inmiddels goed meekomen en groeien we nog steeds, al hebben we onder de consumenten nog wel een inhaalslag te maken.”
Vereisten
Aan wat Eurorepar Car Service te bieden heeft, zijn uiteraard ook voorwaarden verbonden. “De monteur die aan de betreffende auto werkt, moet in ieder geval NEN 9140-gecertificeerd zijn. Wie dat nog niet is, kan daarvoor een cursus volgen via Stellantis, of via GMTO, maar ik denk dat 90 procent van ons netwerk die certificering al heeft. Het maakt ook verschil of de Eurorepar Car Service-vestiging een cornerstore is, bij een dealervestiging van één of meer van de Stellantis-merken, of een standalone-vestiging. De cornerstores hebben die certificering veelal reeds vanuit Stellantis Nederland; ook veel standalone-vestigingen zijn al getraind. Wanneer zij nog niet getraind zijn, krijgen zij de mogelijkheid via GMTO. Daarnaast moet de monteur een vijftal e-learnings gedaan hebben. Dat gaat van basiskennis over welke soorten elektrische voertuigen er allemaal zijn tot aan kennis over wat de gevaren zijn van het werken aan elektrische voertuigen en hoe je daarmee omgaat. Per e-learning ben je gemiddeld een halfuur kwijt. De monteur kan die dus bijvoorbeeld onder werktijd doorlopen. De meeste bedrijven zullen dat ook wel zo inrichten. Verder is minstens één laadpaal verplicht in de werkplaats. We adviseren bedrijven om er naast een laadpaal in de werkplaats ook zeker één buiten te laten plaatsen. Uiteraard zijn de nodige gereedschappen en beschermingsmiddelen verplicht, die ook al binnen de NEN 9140 verplicht zijn.”
Een concept voor hybride en elektrisch specialist zoals Eurorepar Car Service dat nu uitrolt, is work in progress, want niet uitgesloten is dat autobedrijven op termijn ook accureparaties zullen gaan uitvoeren. “Tegen die tijd zul je ook wel een schifting krijgen in, wat ik maar noem, EV- en EV-plusbedrijven. Je krijgt dan ook zwaardere regelgeving. We zullen daarin meegroeien wanneer daarvoor de vereisten bekend zijn.”
Foto boven: Eurorepar Car Service-bedrijven hebben tenminste één laadpunt in de werkplaats. Geadviseerd wordt er ook een buiten te plaatsen.