Met elke Tesla Model 3 die vanuit Nederland naar het buitenland wordt geëxporteerd gooien we 20.000 euro subsidie weg. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het zonde dat momenteel zoveel EV’s naar het buitenland verdwijnen en occasionkopers hun toevlucht zoeken bij auto’s met een verbrandingsmotor.
Dat stelt Erik Slaaf, automotive expert bij ING. Hij rekent voor dat een Tesla Model 3 uit 2019, die vijf jaar in de lease heeft gezeten, de belastingbetaler 20.000 euro aan bijtellingskorting heeft gekost. Voor dit bedrag hebben deze auto’s vijf jaar in Nederland gereden, terwijl ze nu voor een lager bedrag en een langere periode in het buitenland gaan rondrijden.
Duurzaamheid
En dan hebben we het nog niet gehad over de CO2-doelstellingen. Om de uitstoot terug te dringen hebben we elektrische auto’s hard nodig. Personenauto’s zijn immers goed voor 10 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot.
Dat er nu zoveel elektrische auto’s naar het buitenland gaan, is het gevolg van de overheidsstimulering van elektrisch rijden in 2019. In dat jaar zijn vanwege het gunstige bijtellingstarief van 4 in plaats van 22 procent door leasemaatschappijen veel EV’s op kenteken gezet, auto’s die nu, na vijf jaar, massaal op de markt komen. Aangezien het aanbod groter is dan de vraag, gaan deze ex-leaseauto’s veelal naar het buitenland. “Het lijkt erop dat we de leaserijder voldoende hebben gestimuleerd. Maar de occasionrijder, die het stokje moet overnemen, krijgt nagenoeg niets”, aldus Erik Slaaf.