Sinds 3 maart moet iedereen betalen om te parkeren op het industrieterrein Hordijk in Rotterdam. Voor bedrijven als Vakgarage Paternoster brengt de invoering van betaald parkeren veel onzekerheid en hoge kosten met zich mee.
In alle woonwijken van Rotterdam is ondertussen betaald parkeren ingevoerd. Tot voor kort konden automobilisten nog uitwijken naar industrieterreinen binnen de stad, maar die optie verdwijnt ook snel. Hordijk in het zuiden van Rotterdam is één van de eerste industrieterreinen waar betaald moet worden voor parkeren. Tot groot verdriet van de bedrijven daar, inclusief Vakgarage Paternoster.


“Dit jaar bestaan we 51 jaar. Vroeger zat de garage midden in een volksbuurt. Toen hadden we altijd ellende met parkeren”, vertelt Ron Paternoster. Samen met zijn zoon Bill runt hij Vakgarage Paternoster. “Daarom zijn we in 2008 naar dit industrieterrein verhuisd. Dan hadden we daar geen gezeur meer van.” Helaas bleek de werkelijkheid anders: op industrieterrein Hordijk waar de garage zich bevindt, is op 3 maart betaald parkeren ingevoerd.
Ziekenhuis
“De gemeente heeft het parkeerprobleem zelf gecreëerd. Het is een waterbedeffect”, stelt Bill Paternoster. Naast het industrieterrein ligt een ziekenhuis. Het personeel parkeerde massaal op het industrieterrein, omdat ze niet willen betalen in de parkeergarage van Q-Park verderop. “Elke ochtend om 7 uur stroomden alle auto’s van het personeel het industrieterrein op”, aldus Ron.
‘Een klant hoeft maar één keer een bekeuring te krijgen, en hij is weg.’
Bill Paternoster
Bij Vakgarage Paternoster leerden ze leven met de parkeerdruk. De parkeervakken rondom de garage waren meestal vol. Het betekende dat auto’s van klanten regelmatig verplaatst moesten worden. Rangeren, noemen ze het bij Paternoster. Voor de rolluiken hangen borden, die zeggen dat parkeren alleen voor klanten is. Op een klein eigen terrein kunnen acht auto’s staan. Hier stonden de auto’s van het personeel en wat auto’s voor de handel.
Haalbaarheidsonderzoek
In 2018 hield de Gemeente Rotterdam een haalbaarheidsonderzoek over betaald parkeren. Als actief lid van de bedrijvenvereniging was Bill hierbij betrokken. “Toen stemde tachtig procent van de bedrijven op Hordijk-Oost en -West tegen”, vertelt Bill. “De gemeente accepteerde dat toen. Sinds die tijd zijn we actief in gesprek gebleven met de gemeente. Vier jaar lang hebben we met elkaar aan tafel gezeten. Vele uren ben ik weggeweest van de garage om te vergaderen.”

In die tijd zijn allerlei voorstellen gedaan, zoals slagbomen rond het terrein en het aanpassen van wegen zodat het verkeer voor het ziekenhuis niet over het industrieterrein komt. Er is gesproken over het huren of kopen van het braakliggend grasveld voor de deur van Vakgarage Paternoster en zelfs over een heel nieuwe kavel verderop. Bill: “Wij zijn niet tegen betaald parkeren, maar het moet wel werkbaar zijn. De gemeente beloofde met maatwerk te komen. We zijn jaren aan het lijntje gehouden.”
Administratie
Ondertussen is betaald parkeren toch ingevoerd, zonder maatwerkoplossing. Het betekende voor Vakgarage Paternoster veel onzekerheid, want hoe het precies gaat werken was niet duidelijk. Een vaste parkeervergunning à 50 Euro per maand is gekoppeld aan een kenteken. Dit is dus geen oplossing voor auto’s van klanten. In eerste instantie mocht Vakgarage Paternoster zo’n vergunning niet eens kopen, omdat het een eigen terrein heeft.

Er is ook een urenvergunning, die per maand recht geeft op een vast aantal uren gereduceerd parkeertarief. “Dit is het maatwerk dat de gemeente beloofde”, zucht Bill. Hij zag voor zich dat de administratie naast het verplaatsen van auto’s van klanten veel tijd ging kosten. Naast het geld dat hij kwijt is aan parkeervergunningen, was hij bang ook nog iemand extra te moeten inhuren.
Spookstad
Uiteindelijk viel de invoering van het betaald parkeren gelukkig mee. “Als je hier nu ‘s ochtends aankomt, zijn alle parkeervakken leeg. Het lijkt wel een spookstad”, vertelt Bill. “We zijn eigenlijk best positief. Natuurlijk, het kost een heleboel geld, maar we kunnen de auto’s veel beter kwijt.” Voor het personeel heeft Bill zeven parkeervergunningen gekocht voor 350 Euro in de maand. Daarnaast heeft hij de urenvergunning.
“Feitelijk koop je ruimte”, stelt Bill. “Je betaalt een heleboel geld en in ruil kun je de auto’s kwijt en hoef je ze niet meer zo vaak te verplaatsen.” Ook de administratie valt mee. Omdat de auto’s van het personeel in de parkeervakken staan, is er meer ruimte op het eigen terrein. Bill: “We werken op dit moment efficiënter, omdat we auto’s minder vaak hoeven te verplaatsen. Gelukkig werkt dit voor ons. Andere bedrijven op Hordijk zijn minder gelukkig.”
Concurrentiepositie
“Het betaald parkeren tast natuurlijk wel de concurrentiepositie aan. Wij zijn extra geld kwijt, terwijl garages in de volgende plaats dit niet hebben. Uiteindelijk betaalt de klant het. Die weet ook dat hij minder betaalt als hij een paar kilometer verder rijdt”, vertelt Bill. “Een klant hoeft ook maar één keer een bekeuring te krijgen en hij is weg.” stelt Bill. “Soms spreek ik collega’s van buiten de Randstad. Die snappen niet waar je het over hebt. Echt een wereld van verschil. Geen wonder dat de uurtarieven hier hoger liggen.”


Toch gaan veel meer garagebedrijven hier in de toekomst mee te maken krijgen. Betaald parkeren is populair bij gemeenten. “Alle grote steden krijgen overal betaald parkeren. De wethouder geeft ook gewoon toe: het gaat niet om de parkeerdruk, het gaat om de centen”, vertelt Bill. “Het interesseert ze verder gewoon niet. We krijgen totaal geen medewerking. Al die vergaderingen, al die plannen, en na drie jaar werd alles gewoon van tafel geveegd door de nieuwe wethouder.”
Omdat Bill in de bedrijvenvereniging zit, is hij goed op de hoogte. Regelmatig moet hij collega’s van andere bedrijven informeren over mogelijkheden. “Laatst sprak ik iemand van een ander autobedrijf hier op Hordijk. Hij wist niks over de urenvergunning. Het bleek dat hij die brief van de gemeente gewoon nooit heeft gehad.”
Op de rem
De bedrijven op industrieterrein Hordijk hebben herhaaldelijk aangeklopt bij belangenorganisaties, waaronder BOVAG. Zij konden echter weinig betekenen, stelt Bill. BOVAG geeft na onze vragen aan dat ze niet de capaciteit hebben om op individueel niveau te bemiddelen, maar dat het wel kan onderzoeken of het een collectief probleem is. Ze kunnen dan gemeenten oproepen tot maatwerk of met de bedrijven kijken of hun locatie nog wel handig is.
Vakgarage Paternoster kijkt het betaald parkeren voorlopig aan. Hoewel het veel geld kost, lijkt het werkbaar. Toch kijkt hij met gemengde gevoelens terug naar de invoering. “Met al die onzekerheid staan we volledig op de rem”, stelt Bill. Dit staat hem nog het meeste tegen. “We draaien als nooit tevoren, verdienen goed geld en we hebben een leuke vaste ploeg monteurs. Het betaald parkeren brengt echter zoveel negativiteit. Ondanks de drukte vergaat het plezier je dan af en toe.”