Het is inmiddels tien jaar geleden dat Lex Hoefsloot met zijn team de World Solar Challenge heeft gewonnen. Die heeft twee klassen, de universiteiten van Delft en Eindhoven hebben er dat jaar ieder een gewonnen. Waar een klein land groot in is.
Als ik tien jaar later op de campus tussen de research vehicles rondloop in de R&D-werkplaats kan ik niet anders dan respect hebben voor wat het immer uitdijende Lightyear-team heeft opgebouwd. Inmiddels is in Finland de productie opgestart bij Valmet, dat ooit auto’s als de Saab Cabrio, Opel Calibra, Porsche Cayman en Fisker Karma bouwde.
Komend jaar moet naar verluidt de betaalbare Lightyear 2 getoond worden. Betaalbaar als in minder dan vijftig mille. Best een uitdaging voor een producent die tot 1 december überhaupt nog geen serieproducten produceerde, zelfs geen kleine serie. Laat staan voor een fabrikant die zonne-energie inzet voor mobiliteit.
Natuurlijk is er ook een accu en een laadvoorziening aan boord. Afhankelijk van het gebruik hoef je amper via de stekker te laden. En dus kan de accu kleiner, wat de kosten drukt en een auto betaalbaar maakt. De in Finland opgestarte productie (1 per week) betreft de Lightyear 0 die als proof-of-concept dient. Extreem zuinig en efficiënt, maar kostbaar: kwart miljoen in plaats van een halve ton.
Iedereen zei dat het onmogelijk was. Het benutten van zonnestralen voor mobiliteit is leuk voor die kleine, slanke en gestroomlijnde wagentjes in de World Solar Challenge, maar voor een gezinsauto? Kan niet blijkt de beste motivatie en de proof-of-concept springt een stuk zuiniger om met de kWh dan wat er nu te koop is. Daar staat tegenover dat er geen kamerbreed rubber op zit, geen ludicrous-mode aanwezig is om de inzittenden fenomenale acceleratiekrachten te laten ondervinden.
Lightyear richt zich op wat echt belangrijk is, alle criticasters hun ongelijk bewijzend. Ik kan niet wachten tot het spreekwoordelijke doek van de 2 getrokken wordt. Die zal echter pas rond 2025 op de markt komen. Met Harry Bekkers van Bekkers Autoschade optimaliseren ze nu de schadehersteltoekomst voor beide automodellen. Niet omdat hij ook in Eindhoven zit maar omdat hij tot de wereldtop behoort. Waar een klein land groot in is!