De grote onderdelendistributeurs in ons land zijn vaak ook eigenaar van belangrijke garageconcepten en ondersteunen die. Zo ook LKQ, dat op Europese schaal zelfs zestien concepten in huis heeft. Head of Workshop Concepts bij LKQ Benelux-France is Rogier Roet. Met hem sprak Aftersales Magazine over de conceptenportfolio van LKQ.

Veel universele autobedrijven zijn aangesloten bij een werkplaatsconcept, soms bij een full service-concept en soms als een extra tool om het bedrijf een regionaal onderscheidend vermogen te geven. Ook wordt de ondernemer vaak ondersteund op het gebied van marketing, automatisering en trainingen. Daarnaast kan een concept van nut zijn bij het werven van personeel.

Vooral in Nederland en België is LKQ sterk vertegenwoordigd met het aantal conceptdeelnemers.

Rogier Roet: “Dat komt door de footprint binnen de markt en omdat die landen een lange geschiedenis met concepten hebben binnen LKQ. In de regio Benelux-France bestaat ons eigen conceptenportfolio uit AutoFirst met 188 vestigingen in Nederland, 109 in België en 135 in Frankrijk. Daarnaast hebben we 355 Vakgarages in Nederland en 136 Quality-garages in België, met inmiddels ook 33 Quality-carrosseriebedrijven.”

Is zo’n schadeconcept voor Nederland een onderwerp?

“Wij zijn deze formule aan het klaarstomen voor de Nederlandse markt. Daarnaast hebben we enige tijd terug Autoglobe succesvol geïntroduceerd, met als submerken Automonde, dat zich focust op Europese volumemerken; Autowelt, dat zich richt op premium- en exclusieve merken, en Auto Orient, dat zich toelegt op Aziatische merken, inclusief nieuwe toetreders tot de markt. Het werkplaatsconcept Autoglobe richt zich op middelgrote dealers met minimaal drie vestigingen die een multimerken-service op willen zetten. We maakten een veelbelovende start en zijn met diverse partijen in gesprek.”

Dan zijn er nog de ondersteunende concepten LSP, Moobi en Grip, waarmee LKQ het accent legt op een productgroep of specifieke diensten aan zowel de ondernemer als de werkplaatsklant. Hoe zijn die deelconcepten gepositioneerd?

“LSP richt zich voor autobedrijven op de aftersalesrelatie met leasemaatschappijen. Leasemaatschappijen als potentiële klantengroep bieden het autobedrijf veel kansen op groei. De zakelijke R.O.B.-omzet kan een interessante business zijn, mits je dat goed organiseert. Met LSP voorzien wij hierin. Moobi helpt ondernemers om zich te profileren en op te leiden als EV- en hybride-specialist, altijd in combinatie met Grip, dat zich richt op opleiding en marketing met een focus op banden, remmen en ondersteltechniek.


‘De zakelijke R.O.B.-omzet kan een interessante business zijn, mits je dat goed organiseert.’


Moobi is de motor achter de techniekspecialisatie op het gebied van EV en hybride voor Vakgarage E-mobility en AutoFirst EV Specialist. Verder verzorgen we de ondersteuning aan productgebonden formules zoals MPM Oliespecialist en Brembo Expert. Uiteraard ondersteunen onze grossiers diverse werkplaatsconcepten van partnerorganisaties, waarvoor we naast werving en relatieonderhoud, met name zorgdragen voor de logistiek, lees: beschikbaarheid van de onderdelen. Dat doen we onder andere voor concepten als Bosch Car Service, AutoCrew, Profile, James en Carteam.”

Welke toegevoegde waarde biedt een concept in jouw ogen?

“Een werkplaatsconcept is er in eerste instantie om het autobedrijf te helpen, in efficiëntie en om met slimme marketing meer en vooral de juiste klanten binnen te krijgen en te houden, want loyaliteit is belangrijk. Dat geldt natuurlijk ook voor onze relatie met de betreffende autobedrijven. Met de toegevoegde waarde die wij bieden, namelijk onze prestaties en inzet, hopen wij op de loyaliteit van die autobedrijven aan LKQ.”

Zijn er grote verschillen per concept merkbaar?

“In Nederland staat Vakgarage, wat onze eigen concepten betreft, op grote hoogte als het om naamsbekendheid en kwalitatieve uitstraling gaat. Het is ook het meest ‘ervaren’ concept en naast in aftersales, inmiddels ook een merk in de gebruikte automarkt. Ons andere eigen concept is AutoFirst, even professioneel en bovenal een no-nonsense concept, dat modulair opgebouwd kan worden naar het door de AutoFirst-ondernemer gewenste niveau. Beide concepten hebben hun eigen positionering, wat goed is voor het onderscheid in de markt. De hoge mate van professionaliteit straalt af op de deelnemende autobedrijven, wat hen in deze tijden in staat stelt een eerlijk werkplaatstarief te vragen aan de consument, zodat ze hun rendement kunnen vergroten.”

Hoe zit het met de groeipotentie?

“Potentiële groei zien we op meerdere fronten, ten eerste door de werving van nieuwe autobedrijven, maar ook door reeds aangesloten autobedrijven te helpen doorgroeien van een basisconcept naar een nog professionelere variant uit ons portfolio. Met name in Frankrijk zal het aantal conceptdeelnemers nog groeien. In Nederland en België zetten we eveneens stevig in op de individuele groei van Vakgarage, Autoglobe Qualitygarage (BE), QualityCarrosserie (BE) en AutoFirst, maar dus zeker ook op de groei van de deelnemende autobedrijven.”

Hoe blijven concepten onderscheidend van elkaar? En is dat nodig? Zijn het niet allemaal gewoon de local heroes?

“Elke concept heeft zijn eigen karakter. Het gaat erom de opgedane ervaringen bij de diverse concepten aan de achterkant (de deelnemers) te vertalen naar de voorkant en deze dan maximaal onderscheidend te laten zijn. Die vertaalslag kun je goed zien op de diverse websites, in campagnes en op sociale media.”

Wat zijn voor dit jaar de prioriteiten?

“Wij willen onze concepten ondersteunen met employer branding. Met goede communicatie en de juiste uitstraling kunnen onze werkplaatsconcepten nieuwe medewerkers aantrekken. Niet alleen de werving, maar ook het behoud van medewerkers is belangrijk. Dit kan door onder andere Automotive Academy en Koskamp Opleidingen aan te bieden, kennisverrijking in te zetten om bestaande en potentieel nieuwe medewerkers een bepaalde horizon te bieden, een langetermijnperspectief.


‘Met goede communicatie en de juiste uitstraling kunnen onze werkplaatsconcepten nieuwe medewerkers aantrekken.’


Het is een vorm van zekerheid wat betreft de mogelijkheden binnen de organisatie en niet in de laatste plaats stimuleren we via opleidingen en trainingen de zelfontwikkeling van de medewerkers. Daarmee tonen we gelijk aan dat de rol van een onderdelendistributeur en concepteigenaar de afgelopen jaren veel breder is geworden. Natuurlijk is de onderdelenlogistiek onze core business, maar die kan alleen succesvol zijn als de loyaliteit van de klant maximaal is.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
29 april 2025
Driver Lounge wordt hart van vernieuwd Maas-De Koning Moordrecht  
29 april 2025
LKQ als concepteneigenaar
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
Meest bekeken berichten
Recente reacties