Het onlangs verschenen rapport ‘Prognose wagenpark 2030’ geeft een helder beeld van het tempo waarmee de elektrische auto ingroeit in het wagenpark. Deze ontwikkeling heeft onder meer grote gevolgen voor het aantal apk’s dat de autobedrijven onderling te verdelen heeft.
Het rapport, het resultaat van een samenwerking tussen kennis- en netwerkorganisatie Automotive Insiders en onderzoeksbureau Trend-Rx, becijfert dat de toename van het aantal elektrische auto’s in het wagenpark ertoe leidt dat de sector tot 2030 zo’n 800.000 apk-keuringen misloopt. Dit effect treedt vooral op na 2024 en neemt elk jaar verder toe. In 2030 heeft de omschakeling naar elektrisch rijden er dan al toe geleid dat er jaarlijks 350.000 apk-keuringen minder zullen worden uitgevoerd.
Exit diesel
Wat aandrijving van het wagenpark betreft is de verbrandingsmotor, met name de benzinemotor, op dit moment nog altijd marktleider: ruim 80 procent van de auto’s in Nederland had in 2020 nog een benzinemotor. De elektrische auto dringt vooralsnog langzaam door in het wagenpark en de elektrische auto’s die het wagenpark nu telt, worden vooral zakelijk gereden. Voor de meeste particulieren is de elektrische auto simpelweg te duur.
De zakelijk gereden elektrische auto vervangt met name de dieselauto en dat gaat het autobedrijf merken in het aantal apk’s. Diesels moeten immers al na drie jaar elk jaar apk-gekeurd worden. Elektrische auto’s vallen onder hetzelfde regime als benzineauto’s en hoeven pas na vier jaar voor het eerst gekeurd te worden, daarna om de twee jaar tot ze acht jaar oud zijn en dan pas gaan ze jaarlijks op voor hun apk-test.
Rapport
Het voorgaande is een van de veranderingen in het wagenpark tot aan 2030 die het rapport uitvoerig behandelt. Het volledige rapport beslaat ruim tachtig pagina’s en bevat tientallen overzichtelijke grafieken en tabellen. Het rapport is beschikbaar in twee versies: één voor de retail en één voor de verzekeringsmarkt, waarbij de eerste drie hoofdstukken van beide versies gelijk zijn. Voor het autobedrijf is de retailversie het meest relevant, omdat die meer ingaat op ontwikkelingen met betrekking tot onderhoud en reparatie.
Het rapport is hier te bestellen.