Na een periode van groei zijn de occasionverkopen in de eerste helft van 2017 licht gedaald. Autobedrijven verkochten 10.560 personenauto’s (B-to-C) minder dan vorig jaar, een daling van 1,8 procent.
De verkopen tussen consumenten onderling (C-to-C) bleven gelijk aan vorig jaar. Dat laten de jongste cijfers van VWE zien.Bijtelling
Als reden voor de daling in B-to-C-verkopen noemt VWE dat er eind 2015 veel nieuwe auto’s met lage bijtelling geregistreerd en op voorraad gezet, maar pas in de eerste helft van 2016 verkocht zijn. In die periode zijn ze meegeteld in de occasionverkopen. In 2017 speelde dit veel minder. Andere trends die een rol spelen zijn dat occasions steeds vaker direct uit het buitenland komen en dat een groeiend aantal consumenten kiest voor een nieuwe private leaseauto in plaats van een occasion.Bedrijfswagens
De occasionmarkt voor lichte bedrijfsauto’s groeide wel. De verkopen door autobedrijven in het eerste halfjaar stegen met 2442 bedrijfsauto’s (+5,2 procent). Hier noemt VWE de aantrekkende economie als oorzaak, waardoor er meer werk is voor bedrijven.
Populaire modellen
Opvallend is dat de verkopen van de traditioneel populairste modellen van Volkswagen en Opel veel sterker daalden dan de totale markt. Andere belangrijke dalers zijn de Renault Mégane (-10,0 procent), Fiat Punto (-10,2 procent), Seat Ibiza (-12,1 procent) en Toyota Auris (-19,8 procent). Van de Peugeot 308 daalden verkopen van ruim 8000 naar 4400, maar dat is sterk vertekend door de verkoop van nieuwe voorraadauto’s vorig jaar. Groei is er vooral bij kleinere modellen als de Renault Clio (+6,6 procdent), Ford Fiesta (+10,6 procent), Kia Picanto (+12,3 procent) en VW Up (+23,0 procent).
Import
De al jarenlange sterke groei in import van occasions heeft ook in de eerste helft van dit jaar doorgezet. Er werden 98.284 personenauto’s geïmporteerd, bijna 20.000 meer dan vorig jaar. Deze groei van 24,9 procent is nog sterker dan in 2016. Afgezet tegen de binnenlandse occasionverkopen (B2C), wordt er voor elke zes occasions die een autobedrijf verkoopt nu één occasion geïmporteerd. Ook de import van gebruikte bedrijfsauto’s neemt sterk toe. In het eerste halfjaar met 1179 lichte bedrijfsauto’s; een stijging van 17,8 procent.

Export
De export van gebruikte personenauto’s is in het eerste halfjaar behoorlijk gedaald. In deze periode daalde het aantal exporten met 4438 (-3,6 procent) ten opzichte van vorig jaar. De daling zit voornamelijk bij de groep auto’s van vier jaar oud. Een aanzienlijk deel van deze leeftijdsgroep bestaat uit ex-leaseauto’s. Polen blijft de belangrijke exportbestemming voor occasions. Export naar Roemenië groeide, waardoor dit met 11 procent van alle exporten de op één grootste markt werd. Andere groeimarkten zijn Litouwen en Egypte. De grootste dalers zijn Bosnië-Hercegovina, België, Duitsland en Tsjechië. De export van lichte bedrijfsauto’s groeide wel. In de eerste helft van dit jaar er 4,1 procent meer bedrijfsauto’s geëxporteerd dan in dezelfde periode van 2016. Daarbij zijn er wel duidelijke verschillen tussen exportmarkten. Export naar de belangrijke markten Polen en België groeide. Twintig procent van alle gebruikte bedrijfsauto’s gaat nu naar Polen. Echter de export naar de op één na grootste markt, Roemenië, daalde van 18 naar 13 procent. Ook export naar Oekraïne liep wat terug. Groeimarkten zijn verder Georgië, Frankrijk, Madagaskar, Libië en Jordanië.
