Slechts 7,1 procent van de automobilisten weet dat bij het controleren van de banden na een langere rit 0,3 bar meer spanning nodig is dan voorgeschreven. Meer dan de helft van de mannen en een derde van de vrouwen zou de spanning na een lange rit zelfs gelijk laten of zelfs verminderen, soms wel met 0,6 bar.

Dat zijn enkele resultaten van een onderzoek dat Multiscope in opdracht van Bovag heeft gedaan onder 843 automobilisten. Doorgaans staat de juiste spanning voor zware belading in het instructieboekje, op een sticker in de deurstijl of aan de binnenkant van de tankklep vermeld. Desondanks geeft bijna 40 procent van de respondenten aan daar geen acht op te slaan. 20 procent laat de spanning hetzelfde en 3,5 procent verlaagt bij zware belading de bandenspanning zelfs.

Campagne

Met de campagne Kies de Beste Band proberen verschillende organisaties, waaronder Bovag, het zogenoemde bandenbewustzijn bij het publiek te vergroten. Hier ligt natuurlijk ook een schone taak voor het autobedrijf. Tom Huyskens van Bovag: “We hebben onze leden afgelopen week ook opgeroepen om bij een werkplaatsbezoek in het bijzonder te letten op de banden. We willen niet alleen dat ze goed hun werk doen, maar ook de klant goed voorlichten over wat voor hem de juiste keuze is. Veelrijders zijn het beste af met zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter, maar we zien de laatste tijd steeds meer kwalitatief heel goede vierseizoenenbanden. Er is al een ADAC-test waaruit blijkt dat een goede vierseizoenenband in de zomer zelfs beter presteert dan zomerbanden van sommige B-merken.”

Geen benul

Uit een onderzoek van februari bleek al dat een op de zes automobilisten geen idee heeft welke banden er onder zijn auto zijn gemonteerd en of dat nou een zomerband of een winterband is. Kennelijk is er, ook voor het autobedrijf, nog veel werk aan de winkel om de bewustwording bij de automobilist te vergroten.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties