Op donderdag 9 november gaf Opel-topman Michael Lohscheller een persconferentie, die live via een online stream was te volgen. Hierin maakte Opel de plannen bekend voor een toekomst die de autofabrikant bijna niet meer gegund was.

Opel-topman Michael Lohscheller (foto) begon de spraakmakende persconferentie van Opel-Vauxhall en PSA met goed nieuws. “Er worden geen verdere productielocaties gesloten. Gedwongen ontslagen willen we voorkomen door vervroegd pensioen en waar mogelijk door een 35-urige werkweek door te voeren. Het break even-punt van Opel moet daardoor bij 800.000 auto’s komen te liggen. De efficiency zal dus omhoog moeten, waarbij de loonkosten omlaag gaan.” Lohscheller wilde niet zeggen waar dat break even-punt nu ligt. Insiders stellen dat dit rond de 2 miljoen stuks ligt.

Realistisch

“Opel was een geldverbrandingsmachine geworden. De afgelopen twintig jaar is er 20 miljard euro verdampt. Er zijn fabrieken gesloten, meer dan 30.000 jobs verloren gegaan en dat heeft allemaal niet geleid tot een profitabeler Opel-Vauxhall. Status quo is geen optie. Veranderen is een must”, stelde PSA-topman Carlos Tavares. “Het is nu zaak aan het Opel-management om de uitdagingen die er liggen, het zeer realistische plan dat er vanaf vandaag ligt, om te zetten in de praktijk.” De belangrijkste punten uit het reddingsplan voor Opel:
  • Opel moet in 2020 weer profitabel zijn.
  • Een lager break even-punt van 800.000 auto’s.
  • Inzetten op meer elektrische (inclusief hybride) modellen. In 2024 zullen alle modellen een elektrische variant hebben.
  • De loonkostenratio in relatie tot de omzet moet naar beneden, van 5,6 naar 4,7 procent in 2020. Het aantal divisiedirecteuren gaat van twintig naar tien. De Opel-board zal van negen naar zes personen gaan.
  • De totale productiekosten per auto moeten met 700 euro dalen.
  • Opel gaat global. Twintig nieuwe landen, voornamelijk buiten Europa, worden toegevoegd aan de verkoopregio’s.
  • De bestelwagenafzet moet met 25 procent omhoog.
  • Het R&D centre in Rüsselsheim wordt het wereldwijde competence centre voor PSA. Hier wordt onder andere gekeken naar de brandstofcel.
  • 40 procent van de verkopen in 2020 zal uit suv’s bestaan.

Aan de slag

De groep PSA/Opel/Vauxhall moet het tweede merk van Europa worden. Vooral de marketeers zullen daarvoor aan de slag moeten. Hoewel Opel Duits moet blijven en Vauxhall Brits zullen de platforms en de aandrijflijnen hoofdzakelijk Frans zijn. Dat een strikte scheiding van de merken Opel, Vauxhall, Peugeot en Citroën gehandhaafd blijft, lijkt goed nieuws voor de Opel-dealers, hoewel Lohscheller liet doorschemeren dat de digitale wereld ook aan de fabrikant niet voorbijgaat. Er zal een andere mix aan salesactiviteiten komen, waarin de verkoop via internet een belangrijker rol gaat spelen. Verder komt er een Opel Bank (met Bank Paribas als backbone), die naast financieringen ook de verzekeringsmarkt zal betreden. Wat de aftersales betreft moet de brutowinst in 2020 met 100 miljoen euro omhoog. Zoals Tavares stelt: snelheid is geboden. Het plan ligt er en de stakeholders zijn op de hoogte. Het is nu zaak om iedereen achter het plan te krijgen.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 mei 2025
Nieuwenhuijse Groep agent Polestar Zwolle
1 mei 2025
AISIN Europe bouwt aan de toekomst
1 mei 2025
Overname
30 april 2025
AUTO1: 10 procent meer elektrisch en hybride in 2024
30 april 2025
LKQ verzorgt aftersales VinFast
30 april 2025
‘Slimme dingen doen met data’
Meest bekeken berichten
Recente reacties