Voor deze aflevering analyseren we de jongste vijf volledige bouwjaren naar hun eigenaren. Logischerwijs bouwt over die vijf jaar het aandeel van de leasemaatschappijen gestaag af omdat een volgende eigenaar de auto inmiddels op naam heeft gezet. Maar er speelt meer.

Voor de goede orde een kleine disclaimer vooraf. We praten hier niet over de registraties nieuw, maar over de registraties in het huidige wagenpark van de bouwjaren 2016-2020. Dat is een belangrijk onderscheid want de nieuwregistraties verschuiven al jaren weg van particulier naar de andere segmenten. Belangrijke oorzaak daarvoor is de opkomst van privé lease. Werden er in 2016 nog 130.000 nieuwe auto’s geregistreerd door particulieren, in 2019 zakte dat onder de magische grens van honderdduizend stuks. Het marktaandeel daalde in procentpunten nog veel harder, want 2019 was een jaar met 16 procent meer registraties. Oftewel: in 2016 stond een derde van de nieuwe auto’s ten name van een particulier, in 2019 was dat nog maar elke vijfde auto.

Door het verhandelen van jong gebruikt en door de import-/exportstromen schuiven die panelen echter snel. Omdat de volumes in aantallen zo afhankelijk zijn van het totale jaarvolume beperken we ons in dit kader tot de marktaandelen, percentages dus. Een derde van de auto’s met een eerste kentekendatum uit 2020 staat nu op naam van een particulier. Van bouwjaar 2016 geldt dat inmiddels voor zeven van de tien auto’s. Alle soorten andere eigenaren nemen daardoor af in marktaandeel, maar met name de leasemaatschappijen en de voertuigbranche zelf dalen hard.

Rentals

Wat verder opvalt is dat bouwjaar 2020 eruit springt als het gaat om het aandeel eigen registraties. Rentals vormen gemiddeld over de vijf genoemde bouwjaren slechts een procent van het volume, bouwjaar 2020 steekt daar met een marktaandeel van 1,6 procent best bovenuit, maar ten opzichte van de nieuwregistraties is dat alsnog laag te noemen. Dat is normaliter zeker het dubbele… Gezien de korte horizon van veel rentalvloten en het door corona sneller afbouwen ervan mogen de cijfers geen verbazing wekken.


Bouwjaar 2020 toont relatief hoog marktaandeel eigen registraties door de branche


Lessors

De leasemaatschappijen hebben op segmentniveau dominantie binnen het D-segment met de bouwjaren 2018-2020, daarna nemen de particulieren de koppositie. Binnen het E-segment is lease en klein zakelijk vrij gelijkwaardig op bouwjaarniveau. Het F-segment is populair onder klein zakelijk, populairder dan bij leasemaatschappijen. In elk bouwjaar zijn de particuliere registraties echter het grootst terwijl dat voor het D-segment pas vanaf bouwjaar 2018 geldt. De particulieren domineren elk geanalyseerd bouwjaar in de segmenten G, H en I. Dat geldt ook voor de volumerijke segmenten A en B, voor het C-segment ligt het beeld genuanceerder. Bouwjaar 2020 is daar een uitzondering met de leasemaatschappijen als koploper. 

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties