De verzameling van Rob van der Hoort (58) is er eentje waar je niet wekelijks op stuit. Zijn collectie Dinky Toys is zó groot, veelzijdig en exclusief dat de Engelse Dinky Toys-club Rob geregeld vraagt om er over te publiceren. “Ik kan aan een Dinky Toy ruiken of ‘ie origineel is.”
We schrijven eind jaren ’80 dat Rob zijn eerste miniatuurauto’s begon te verzamelen. Dat waren nagelnieuwe, gelimiteerde modelletjes van de Bijenkorf. “Die modelletjes waren nieuw en leuk, maar goed, ik bezat ook nog mijn oude speelgoed uit de kindertijd. Eind twintig was ik toen ik met wat vrienden voor het eerst naar een miniatuurbeurs ging in Houten. Daar loop je dan rond en dan zie je je oude speelgoed weer staan. Ook enkele Dinky Toys, daar is de liefde weer aangewakkerd.”
Ebay
“In die tijd gingen mijn vriendin en ik vrij vaak naar Engeland om winkeltjes met oude autootjes van gegoten metaal te bekijken en er te kopen”, aldus Rob. “Ik werd er telkens weer naar binnen getrokken. Ik was bevangen door de Dinky Toys, met name de Engelse. Maar, ik wilde voor een bepaald thema gaan en dat werden de tankers. Bij de zogenaamde Foden-serie zitten ook een paar tankauto’s en zo kwam ik in aanraking met die wat grote Dinky’s. Deze serie wilde ik compleet hebben. Midden jaren ’90 heb ik me dus vooral op de Foden-vrachtwagens toegelegd.”
Vanaf dat moment is het toch wel aardig uit de hand gelopen met verzamelen. “Ik merkte dat die winkeltjes uitstierven en dat de internethandel op eBay het rondom 2000 van die kleine winkeliers overnam. Op een gegeven moment ga je financiële grenzen over hè. Helemaal in het begin kocht ik een autootje voor 110 gulden. Mijn vriendin vroeg of ik gek was geworden? Maar goed, na verloop van tijd worden de autootjes die je nog niet hebt schaarser en dus duurder. Later kon je er dan ook gerust een nul achter zetten.”
Ultieme collecties
Op een gegeven moment dacht Rob dat hij zijn Fodenverzameling compleet had. Zoals ook bij oude Hollandse meesters nog wel gebeurt, dook er plots een nieuw en onbekend model op. Rob: “Een Engelse veilingsite bood een Amerikaanse Foden aan die ik niet kende. De auto was niet te faken, het was een betrouwbaar veilinghuis, dus het was een echte! Achteraf blijkt dat er maar twee van in de wereld bekend zijn en daar heb ik er dus eentje van. Dat soort momenten zijn onbeschrijflijk mooi als verzamelaar. Fodens zijn in twee series gebouwd, van 1947 tot 1964, da’s best een hele periode.”
‘Het pronkstuk is een extreem zeldzaam Zuid-Afrikaans setje, een one of a kind.’
“Kijk, ik heb nu eenmaal een neus voor luchtjes. Je merkt dat zodra de kast met modellen opengaat, dat het authentiek is wat je ruikt. Kortom, ik kan aan een Dinky Toy aardig ruiken of ‘ie origineel is of is overgeschilderd. Als ik ze in topstaat kan vinden, dan staat ‘ie wel in de kast bij me. Soms lukt het niet en zijn ze zó zeldzaam, dan mag je al blij zijn dat je er überhaupt eentje hebt. Ik heb 54 Fodens en ze zijn allemaal verschillend. Of de collectie uniek is in de wereld is niet aan mij om te zeggen, maar mijn artikel voor de Engelse Dinky Toys-club werd aangekondigd als ‘The Ultimate Foden Article’, dus tja. Een ultieme collectie is het zeker.”
Uiteindelijk gaat Rob ze een keer verkopen. “Ik heb geen idee wanneer, maar het gaat een keer gebeuren. We hebben geen kinderen en voor een museum is het te veel. Bij elkaar heb ik zo’n duizend Dinky’s, waarvan de meeste in dozen zijn opgeslagen. Als het zover is dan wil ik het laten doen bij een specifiek veilinghuis in Engeland, en dan wil ik er zeker ook bij zijn. Het lijkt me een sensatie om mee te maken. Tot die tijd wil ik nog over verschillende modellen verhalen schrijven voor die Engelse club. Daar beleef ik veel plezier aan merk ik en mijn schrijfstijl valt daar gelukkig in goede aarde.”
Mints
“Mijn oudste Dinky’s is een serie van zes, de Hornby Series genaamd. Dit zijn de voorlopers van de Dinky Toys. Deze autootjes zijn gemaakt in 1933 en 1934. Die heb ik alle zes. Daar moet je best moeite voor doen ja. Maar daar ben ik toe bereid hoor. Ooit vloog ik naar Heathrow voor een Foden. Ik heb het ding daar op de parking opgehaald en ik stapte weer in het vliegtuig naar Nederland.”
Bijzonder in de collectie zijn de ‘mints’, dat zijn auto’s die in absolute nieuwstaat verkeren. Onaangeroerd, maar wel meer dan een halve eeuw oud. Het pronkstuk is een extreem zeldzaam Zuid-Afrikaans setje, een one of a kind. “Dat staat ook op het doosje! Er staat ook op dat ze niet voor de verkoop zijn. Deze autootjes zijn als samples ooit in een winkel neergelegd. 56 rand, daar zijn ze voor verkocht. Toch twijfel je, zijn ze wel echt? Ik kocht ze van een Engelsman wiens opa in de jaren ’50 in Zuid-Afrika, daar mede de spoorwegen heeft aangelegd. Heerlijk als een verhaal zo sluitend is. Als dit setje naar de veiling gaat? Ja, die komt geheid op de cover van de catalogus!”
BINNEN KANTOORUREN
Binnen Heiwegen Consultancy is Rob van der Hoort werkzaam als associate partner. Heiwegen Consultancy is al sinds 1992 specialist op het terrein van HRM-dienstverlening voor de automotive branche. Opdrachtgevers bevinden zich in alle sectoren van de bedrijfskolom van zowel personenwagens als bedrijfswagens. Rob is naar eigen zeggen een echt mensen-mens en ook wel een beetje idealist. Een rode draad in zijn leven is het realiseren van veranderingen en verbeteringen in samenwerking met anderen.