Na 22 jaar verlaat MSH Equipment Zwaagdijk-Oost. De specialist in equipment en verbruiksmaterialen voor de schadeherstelbranche investeert in een beduidend grotere, energieneutrale en duurzame nieuwbouw in Hoorn.

De nieuwbouw is het resultaat van een aantal bij elkaar komende factoren. Hoewel er bij de huidige locatie ook kavels beschikbaar zijn, kiest directeur Marcel Martens voor het nieuwe bedrijventerrein in Hoorn, genaamd Zevenhuis. Het terrein ligt gunstig langs de doorgaande route tussen Hoorn en Enkhuizen en daarnaast dicht bij de A7. “Die goede bereikbaarheid was een belangrijke factor voor me”, aldus Martens. Kenmerkend voor de opzet van Zevenhuis is een landschappelijke opzet met veel groen en water. Duurzaamheid en co-creatie zijn kernbegrippen tijdens het ontwikkelingstraject. De nieuwbouw van MSH Equipment wordt dan ook geen uitzondering hierop. “Duurzaamheid heeft een imago van geitenwollen sokken, maar in feite is dat niet terecht. Energiezuinig bouwen voorkomt verspilling en werkt dus gewoon kostenbesparend.”

Geen pessimisme

De nieuwbouw is met zo’n 2300 m² vloeroppervlak over twee verdiepingen beduidend groter dan de huidige locatie die 1500 m² telt. Dat lijkt haaks te staan op de toekomstvoorspellingen die in april nog gedaan werden tijdens het Bovag Schadeseminar en die een harde omzetneergang verwachten rond 2030. Met een gedecimeerde capaciteit in de schadeherstelbranche als gevolg. “Ik zit nu 22 jaar in het vak”, zegt Martens, “en dergelijke doemscenario’s zijn niet nieuw. Natuurlijk is er de afgelopen jaren al een duidelijk waarneembare krimp geweest van het aantal bedrijven en deze zal verder doorzetten maar ik deel het pessimisme over de toekomst niet. De branche verandert en als leverancier moet je met je klanten mee veranderen. Vroeger kon je als ondernemer nog tien jaar vooruit kijken, nu is twee jaar al een uitdaging. Flexibiliteit is dus cruciaal.” Dat de strategie van de afgelopen twee decennia heeft gewerkt blijkt uit de groei die de onderneming wist door te maken. “Met name sinds 2015 zien we onze omzet groeien met percentages in dubbele cijfers. Er is in de schadeherstelbranche veel achterstallig onderhoud en dat heeft de afgelopen jaren geleid tot een inhaalslag. Let wel: de marges staan onder druk, dus de aantallen stijgen harder dan de omzet. Een goede inkoopstrategie is dus van groot belang, we kopen in bij de bron zodat we de margedruk aankunnen.”

Investeringscyclus

Een voorbeeld van de inhaalslag rond equipment zijn de puntlasmachines. “Gemiddeld heeft equipment een investeringscyclus van zo’n tien jaar. Dat zie je bij puntlasmachines extra sterk, want de techniek is sinds 2006 hard doorontwikkeld. Kon je vroeger met een pelproef nog wel conclusies trekken over de gebruikte instellingen en de kwaliteit van het uitgevoerde laswerk, dat kan nu niet meer. De huidige machines nemen die zorg uit handen van de technicus zodat de schadehersteller verzekerd is van kwalitatief werk dat voldoet aan de gestelde eisen. Gelukkig hebben wij met Gys ook een leverancier die deze trends op de voet kan volgen.” De nieuwbouw moet ook op dit vlak een oude wens in vervulling doen gaan. “We reserveren een mooie ruimte voor een showroom, iets wat in het oude pand door de groei niet meer goed mogelijk was. Bovendien komt er een ruime trainingsfaciliteit. Die gaan we zelf inzetten, maar kan ook door leveranciers gebruikt worden. We praten momenteel met verschillende partijen om dit verder op te tuigen. Omwille van die trainingslocatie en de showroom is de goede bereikbaarheid van de nieuwe locatie ook zo belangrijk. We zijn geen trainingsbureau en willen dat ook niet zijn. Schoenmaker, blijf bij je leest. Zo blijven wij leveranciers van schadeherstelspecifieke equipment en toebehoren.”

Persoonlijk

De showroom geeft ook het belang van het persoonlijke contact weer, iets waar het team binnen MSH sterk aan hecht. Zo is het bedrijf een trouwe deelnemer aan Auto Professioneel waar de stand altijd een drukte van belang is. “Zo’n beurs draaien legt een flinke belasting op ons team, maar iedereen is van het nut ervan doordrongen. Daarnaast hebben we drie man langs de weg zitten om bij bedrijven op bezoek te gaan en vanuit hun kennis advies te kunnen geven. Vlak echter ook onze website niet uit. De data op die site komt rechtstreeks uit ons boekhoudpakket zodat alle wijzigingen in ons aanbod direct online zichtbaar zijn. De online catalogus zorgt bovendien voor een geweldige positionering bij Google in de zoekresultaten. Belangrijk tijdens de oriëntatiefase. Voor wie wil is er de papieren catalogus, waarvan we er toch ook nog bijna 1500 drukken.” Geheel in eigen beheer, kenmerkend voor Martens en diens collega’s. De beursdeelnames gebeuren ook in eigen beheer en de nieuwbouw staat niet onder toezien van een externe opzichter, maar van Martens zelf. “Naar onze mening is dat een goede manier.” MSH Equipment verwacht de nieuwbouw na de zomer officieel te kunnen openen.
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties