De tijd ligt ver achter ons dat je nog voor minder dan tien mille een nieuwe auto kocht zoals een Panda of een Picanto. Voor dat geld kun je nu andere vierwielers kopen, maar dan hebben ze wel een snelheidsbeperking.

Het is voor statistici best een lastig segment omdat de modellen die we tegenkomen in ons lijstje brommobielen van datalaverancier RDC ook sporadisch worden weggezet in andere kolommen. Een beetje volgens het principe ‘een eik is een boom maar niet alle bomen zijn ook een eik’. Op voorhand dus de disclaimer dat er modellen niet worden meegeteld omdat ze simpelweg buiten de kaders van de selectie vallen. In dit overzicht beperken we ons tot brommobielen en dan komen we nipt onder de dertigduizend stuks uit.

Eigenaren

Tachtig procent ervan is in handen van particulieren, het restant wordt vrij gelijk verdeeld tussen klein zakelijk en de eigen sector. Leaseconstructies zien we amper, ongetwijfeld door de relatief lage aanschafwaarde. Beperken we ons echter tot jongere exemplaren (bouwjaar 2021 en jonger) dan zien we dat beeld kantelen. Nog maar twee derde betreft particuliere eigenaren, een vijfde is klein zakelijk. Begrijpelijk, veel kleine ondernemers in de horeca of makelaars vallen voor de marketingkansen. Lease blijft marginaal en het aantal exemplaren dat op naam van de sector staat daalt zelfs relatief gezien.

Elektrisch?

We houden onze blik even op de exemplaren met bouwjaar 2021 of jonger. De meerderheid blijkt dan volelektrisch te zijn, slechts 39 procent is afhankelijk van diesel om vooruit te kunnen. Schrappen we de leeftijdsbeperking weer en beoordelen we het totale volume dan houdt de diesel nog het marktleiderschap. Bijna zeven van de tien brommobielen betreft dan diesels. Opvallend is de positie van benzinevoertuigen in dit segment. Op het hele park goed voor 6,25 procent, maar over de afgelopen vijf jaar werd er slecht één benzine-exemplaar geregistreerd (in 2023).

Merken

De top drie op merkniveau bestaat uit de gekende brommobielmerken Aixam, Microcar en Ligier. Versmallen we het blikveld weer tot de jongste vijf bouwjaren dan blijkt Opel ineens heer en meester. Die Rocks is inmiddels ook bij mede-Stellantis-merken Citroën en Fiat te koop maar het verkoopsucces zit toch echt bij Opel. Renaults Twizy valt met 143 stuks verspreid over de bouwjaren 2012-2022 buiten het blikveld.

Het zijn al met al dus nog geen extreme aantallen, zeker niet in verhouding tot het totaal van ons vaderlands wagenpark. Er is wel wat gebeurd sinds de komst van de Opel Rocks, iets wat de Twizy niet wist te bereiken. Wellicht is die toch te veel een dichte tweewieler met vier wielen en de Rocks c.s. misschien juist wel meer de kleine auto die afgelopen jaren aan betaalbaarheid moest inleveren.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
28 mei 2025
Volvo Buitenweg wordt toch Henk Scholten
28 mei 2025
Innovam en Altac sluiten samenwerking
28 mei 2025
Meeste stekkerauto’s in particulier bezit
28 mei 2025
Antonio Filosa opvolger van Carlos Tavares
28 mei 2025
Gerard Vos naar De Klok Banden
28 mei 2025
Servet noch tafellaken
Meest bekeken berichten
Recente reacties