De Tweede Kamer heeft op 14 november op initiatief van VVD en CDA een motie aangenomen waarin gevraagd wordt om een toetsing van de gevolgen van de invoering van de WLTP-testcyclus voor de bpm-opbrengst.

Volgens RAI Vereniging en Bovag heeft de invoering van de nieuwe testcyclus geleid tot hogere bpm-opbrengsten, omdat de nieuwe testcyclus vaak hogere CO2-waarden laat zien dan de oude NEDC-testcyclus. Staatssecretaris Snel heeft altijd gezegd dat de invoering van de nieuwe testcyclus geen invloed zou hebben op de totale bpm-opbrengsten. De stijging in de opbrengsten zou vooral komen doordat Nederlanders grotere en dus meer vervuilende auto’s zijn gaan rijden. Snel baseert zich daarbij op een onderzoek van TNO.

Twistappel

Bovag en RAI Vereniging betwisten dat en stellen dat er al zo’n 600 miljoen euro extra aan bpm-opbrengsten in de staatskas zijn gevloeid. De brancheorganisaties beroepen zich daarbij op een onderzoek van KPMG. Een onafhankelijk onderzoek moet nu uitmaken wie gelijk heeft. Het onderzoek moet voor de zomer van 2020 afgerond zijn.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties