Italië, 1963. Terwijl het volk massaal in Fiats Nuova 500 rondrijdt is een tractorbouwer gefrustreerd geraakt door zijn Ferrari. Naar verluidt zo erg dat hij Enzo Ferrari toebeet het zelf beter te kunnen, om vervolgens de daad bij het woord te voegen. Zestig jaar later hebben 547 exemplaren een actief Nederlands kenteken.
Lamborghini is een merk van primeurs. In het tijdvak van 1966 tot 1973 bouwt het merk met de stier in het logo de Miura: genoemd naar een stierenfokker uit Sevilla, Don Eduardo Miura. Ferruccio Lamborghini (sterrenbeeld stier), was schijnbaar nogal onder de indruk van hun ontmoeting en aldus ontstond een traditie om aan stieren gerelateerde namen voor de modellen te hanteren. Deze voorloper van de Countach is tegenwoordig alom erkend als de allereerste echte supercar. Twee zitplaatsen met erachter een V12 middenmotor, dat is de gebruikte definitie en dan valt de veel oudere Jaguar XKSS (de wegvariant van de Le Mans winnende C-types en D-types) af.
Schaardeuren
Met de introductie van de Countach (geen stierennaam maar een uitroep van verbazing) als opvolger maakt de autowereld kennis met het fenomeen schaardeuren: recht omhoog openende portieren die het mogelijk maken om de van binnenuit onoverzichtelijke koets bij het achteruitrijden te kunnen overzien. De bestuurder gaat simpelweg op de dorpel zitten met het portier omhoog.
Drie van de tien Lamborghini’s in Nederland is een Urus, de Huracan komt niet verder dan twee op tien.
Verwar een schaardeur dus ook niet met een vlinderdeur, die zowel horizontaal als verticaal van de koets af beweegt. Met name die vlinderdeuren zijn in bepaalde kringen populaire aftermarket modificaties op volumemodellen.
Postermodel
Autoliefhebbers van middelbare leeftijd herinneren zich nog de tienerslaapkamermuren waar een rode F40 of een witte Countach gemeengoed waren, de andere postermodellen laten we even buiten beschouwing. Die F40 was in 1987 hagelnieuw, het laatste type onder toezicht van oprichter Enzo. De Countach was in prototypevorm al in 1971 gelanceerd en is geproduceerd tussen 1974 en 1990. Opvallend: in 1988 herdenkt Lamborghini de 25ste verjaardag met een door Horacio Pagani getekende, laatste Countach-versie. Inderdaad, de latere oprichter van het merk Pagani. En de geschiedenis herhaalde zich, een nieuw merk aan het supersterrenfirmament ontstond.



We spoelen de klok even snel door van 1988 naar 2018. De Urus ziet het levenslicht en daarmee een grote suv, maar niet de eerste schreden van het merk op dit pad. Tussen 1986 en 1993 bouwt het merk 328 exemplaren van de LM002, een soort Hummer H1 avant la lettre. Dat betekent dat ons nationale wagenpark 1 procent van de totale productie telt. De Urus daarentegen is met afstand het meest voorkomende model in ons overzicht. Tellen we officiële nieuwverkoop op dan zouden we 125 kentekens moeten zien, maar RDC telt zelfs 170 actieve kentekens. Goed voor een wagenparkindex van 136 dus. Bij 100 is de huidige stand in ons park gelijk aan de totale nieuwverkoop van een type, noteert de wagenparkindex hoger dan is er sprake van parallelimport. Een lagere stand duidt op overmatige export en sloop.
Eigenaren
Ferruccio Lamborghini is overigens maar tien jaar volledig eigenaar geweest van zijn geesteskind, waarna een keur aan eigenaren elkaar opvolgt. Ten tijde van die LM002 is Chrysler eigenaar, sinds 1998 is dat Audi. De succesvolste jaren voor het merk zijn dan ook met afstand de afgelopen 25 jaar. De Reventon is een van de modellen uit die periode, met 36 gefabriceerde exemplaren een van de kleinere series. Het type komt dan ook niet voor in de lijst met Nederlandse kentekens.
Het eigenarenoverzicht laat zien dat liefst 73 procent van de eigenaren privépersonen zijn. Fleet en lease komen niet verder dan respectievelijk 4,6 en 3,5 procent. De vier rentals zijn twee Huracans en twee Urussen, samen goed voor 0,7 procent. Eigen registraties door de branche? Twaalf stuks. Dat zijn allemaal typen uit het Audi-era, één uitzondering daargelaten: een 400 GT uit 1967.