De kernactiviteiten van autofabrikanten zullen het komende decennium ingrijpend veranderen. Nieuwe mobiliteitsconcepten en groeiende concurrentie vormen een gevaar voor de huidige marktaandelen en winsten. Dat toekomstbeeld schetst onderzoeksbureau Deloitte in vier mogelijke scenario’s.
Het is volgens Deloitte aannemelijk dat alternatieve aandrijfsystemen flink aan marktterrein zullen winnen. De assemblage van elektrische voertuigen bijvoorbeeld kan volstaan met minder menselijke arbeid dan in de huidige autofabrieken. Toch kunnen OEM’s, afhankelijk van de strategische koers die ze uitzetten, terrein behouden, verwacht Deloitte. De scenario’s die Deloitte onderscheidt:- Samen met andere OEM’s te lobbyen om potentiële nieuwe high-techpartijen te dwarsbomen. Nadeel: innovatie wordt vertraagd en/of onvoldragen c.q. onveilig toegepast in auto’s.
- Grootschalig te investeren in nieuwe businessmodellen en op die manier technologieleider te worden. Innovatieve buitenstaanders moeten zich voegen naar de regels van de OEM’s, niet andersom.
- Te focussen op meer efficiency, het bedienen van nichemarkten en proberen op die manier te overleven;
- Hoogwaardige (infotainment) voertuigplatforms te bouwen, die grote internetbedrijven vervolgens onder eigen naam in de markt zetten (white label). Gevolg: winstmarge per voertuig daalt.