Auto-inbrekers laten het centrum van de grote steden steeds vaker liggen en kiezen voor een werkterrein in de buitenwijken. Een analyse, die Independer uitvoerde op de meeste recente politiedata, laat zien dat er in de binnensteden – die door de coronacrisis vaak rustig zijn geworden – minder auto-inbraken worden gemeld. Het totale aantal meldingen in de grote steden blijft redelijk stabiel.
Amsterdam staat al jaren op de eerste plaats als het gaat om auto-inbraken. Tot en met september werden in de hoofdstad dit jaar al 4.558 inbraken in auto’s gemeld (slechts 12 minder dan in dezelfde periode vorig jaar). Toch daalde het aantal auto-inbraken in het stadscentrum juist flink. De afname is het sterkst in de oude buurten zoals Oude Kerk (-78,9%), Oosterdokseiland (-57,8%) en Waterlooplein (-36,3%). In de buurten met bedrijven- en industrieterreinen nam het aantal inbraken juist toe met 33,4 procent ten opzichte van vorig jaar. Ook grote steden als Rotterdam, Utrecht en Eindhoven tonen een soortgelijke trend, waarbij auto-inbrekers hun werkterrein verschuiven van het centrum naar de buurten aan de rand van de stad. Een overzicht van het aantal inbraken per buurt vind je in de interactieve kaarten van Independer.
Grote schommelingen aantal auto-inbraken
Tijdens de lockdown van april en mei werd de grootste daling van het aantal auto-inbraken zichtbaar. In die periode werden 26,6 procent minder incidenten gemeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In september dit jaar was er echter juist weer een forse toename van het aantal auto-inbraken. In deze maand werd 14,5 procent vaker ingebroken dan in september 2019.
Afname auto-inbraakincidenten stagneert
De jarenlange afname van het aantal auto-inbraken begint langzaam te stagneren. In de eerste negen maanden van 2020 vonden in het totaal 2,4 procent minder auto-inbraken plaats ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Deze afname is veel minder sterk dan in 2019, toen het aantal auto-inbraken t.o.v. 2018 afnam met 11,3 procent. In 2018 was de daling nog sterker, namelijk 18 procent in vergelijking tot een 2017.