Alleen al bij het zien van de geel-zwarte platen krijgt Jasper Verweij (39) een brede grijns op zijn gezicht. Heel verwonderlijk is dat niet want de ‘kentekentic’ heeft Jasper van zijn moeder overgenomen. Zij was het die Jasper aan de keukentafel infecteerde. Een (ken)teken aan de wand?

Jaspers levenswerk, de website Kenteken.tv, biedt de bezoeker een schat aan informatie. De gemene deler: het autokenteken. Tegenover mij, in zijn ouderlijk huis, vertelt Jasper waar en hoe het is begonnen. “Hier, aan deze keukentafel”, zo vertelt hij. Moeder staat glunderend bij het koffieapparaat, met een half oor meeluisterend. “Mijn vader was ANWB-keurmeester, dus daar komt het automotive-deel vandaan. En mijn moeder heeft altijd al een enorme kentekenafwijking gehad. Ze vertelde tijdens het avondeten dat ze het nieuwste kenteken had gespot die dag. Ze leest onderweg namelijk álle kentekens. Al zo lang als ik me kan herinneren maakt ze ezelsbruggetjes voor en zinnen met kentekens. Onderweg naar de vakantiebestemmingen zaten mijn broer en ik auto’s te turven.”

Ford Fiesta

“Op de achterbank is mijn liefde voor statistiek en snelle auto’s geboren. Voor de Ford Fiesta XR2i bijvoorbeeld, want die vonden wij snel. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat Ferrari’s niet echt vaak voorbijkwamen, dus we waren met weinig tevreden. Ik heb er daarna jarenlang niets mee gedaan. Toen ik bij VWE kwam werken begonnen de dingen die ik leuk vond op hun plek te vallen. Ik ging graag met data om en het presenteren van rijtjes cijfers op een andere manier, dat beviel me wel. In die tijd kwam bloggen in dus dat besloot ik in 2011 te gaan doen: bloggen over cijfers en statistieken. Later heb ik hiervoor kenteken.tv opgetuigd.”  

‘Mijn moeder heeft een enorme kentekenafwijking. Ze leest álle kentekens onderweg.’

  “Ik houd er van om puzzels te kraken en programmeren is voor mij ook een soort puzzel. Iets laten werken, hoe krijg ik dat voor elkaar met mijn beperkte kennis op dat vlak? Vanuit die gedachte maak ik de site. Met VWE heb ik de afspraak dat alles mag en kan zolang het hen niet schaadt. Het is echt een liefhebberij, iets waar ik mijn tijd graag aan besteed. Als er nieuwe kentekenseries zijn geïntroduceerd dan word ik gebeld want blijkbaar ben ik inmiddels de autoriteit op kentekengebied in ons land. Dat domein is bewust of onbewust geclaimd.”

PR-005-T

“Op mijn site zijn er twee diensten die er qua populariteit bovenuit springen: wat wordt het nieuwste kenteken op bijvoorbeeld 1 september 2017? Daar heb ik een tooltje voor ontwikkeld en dat is by far het meest bezocht en geraadpleegd op mijn site. Een andere is digitaal een kentekenplaat maken, dat vinden mensen leuk. Een lijst die ik bijhoud zijn de nieuwe snelle auto’s van Nederland. Alles met 300 kW en meer zet ik in een lijst die ik wekelijks bijwerk. Op die manier heb ik de eerste La Ferrari ontdekt. Oh, en één van de populairste blogpostings had ik vorig jaar; een wereldwijde scoop met de komst van een nieuwe Tesla Model S, de P100. Die was nog niet officieel door Tesla bevestigd, maar ja, er was wel een Europese typegoedkeuring op afgegeven, die stond in die database. Deze blogposting is overal opgepikt en dat heb ik geweten. Beroemde techsites en automotive sites van Thailand tot Bolivia pikten deze scoop op. Een verzekeringsmaatschappij heeft wel eens gezegd dat ze het zo leuk vinden dat ik dit soort dingen allemaal uitzoek. Dus: bij de eerstkomende commercial mocht ik het kenteken bepalen. En dat is ook gebeurd. Mijn vrouw weet ook dat de passie diep zit. Als we een Nederlandse serie kijken, dan kan ik ineens opstaan en weglopen. Dan zegt zij: ‘O jee, is het weer zo ver?’ Dan moet ik iets opzoeken van een auto die in beeld verschijnt. Het leuke van onze Nederlandse kentekenreeksen is dat er geen woorden mee te maken zijn omdat de klinkers eruit zijn gehaald. Maar…er zijn uitzonderingen. Zo wacht ik op de PR-005-T. Niets bijzonders zou je denken. Maar je kunt deze plaat als ‘PROOST’ lezen. KROOST heb ik overigens al een keer gespot.” Zie voor meer informatie: www.kenteken.tv

BINNEN KANTOORUREN “Sinds 1 augustus 2015 ben ik directeur van DAT Nederland, een joint venture van VWE en DAT uit Duitsland. Wij leveren schadecalculatiesoftware voor de Nederlandse markt. Wij zijn ervan overtuigd dat met de slimme datatoepassingen van DAT en VWE wij de markt kunnen ontzorgen.”

Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
1 april 2025
Bosch lanceert twee nieuwe opleidingstrajecten
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
Meest bekeken berichten
Recente reacties