Autoschade herstellen met gebruikte onderdelen. Het is een van de manieren waarop schadeherstelketen A.A.S. vanaf 1 januari 2022 bij een aantal aangesloten schadeherstelbedrijven een milieuvriendelijker schadeherstel mogelijk maakt, Bewust Groen Schadeherstel.
Nicole Spenkelink, directeur van A.A.S. Schadeherstel: “We hebben besloten te starten met een klein aantal A.A.S.-vestigingen die zoveel mogelijk gebruikte onderdelen gaan inzetten bij het herstel van particuliere autoschades en daarbij gebruik gaan maken van air dry clear coats. Met deze twee toepassingen maken we een start richting milieuvriendelijker autoschadeherstel. Daarbij is het de bedoeling dat we gaandeweg steeds meer duurzame toepassingen gaan toevoegen aan het schadeherstelproces om zo te groeien naar volwassen duurzaam autoschadeherstel.”

Een van de eerste bedrijven waar Bewust Groen Schadeherstel wordt geïntroduceerd is het schadeherstelbedrijf van Wilfred Herder met zes vestigingen, waaronder in Leusden. Dat is niet per ongeluk, want Wilfred Herder is al langer bezig zijn bedrijf te verduurzamen. “Eigenlijk bieden we het op al onze zes vestigingen aan. De vestiging in Leusden is in die zin duurzamer dat daar al vanaf 2014 het hele dak vol ligt met zonnepanelen. Daarnaast zijn we in alle vestigingen overgegaan op air dry clear coats, luchtdrogende blanke lakken. Daarvoor hoeven we niet meer te stoken. Dat heeft geleid tot een reductie in het gasverbruik van zeker 50 procent.”
De reductie van het gasverbruik zit vooral hierin dat de hogere temperaturen niet meer nodig zijn. “Het kost met name veel energie om de temperatuur van 40 naar 60 graden te brengen. Die piek heb je niet meer, want de kleuren spuiten we nog met conventionele lak, die droogt op 35 graden. Daarna gaat de blanke lak eroverheen, waarvoor we de temperatuur op 20 graden laten staan. Na tien minuten kan de auto dan uit de droogruimte en weer de weg op. Dergelijke luchtdrogende lakken zijn wel wat duurder, maar je gebruikt er minder van, dus per saldo draaien we daarop break even. Het grote voordeel is dat je veel meer snelheid in je processen hebt. Het scheelt twintig minuten per auto, naast je reductie in gasverbruik.”
Ook het inzetten van alternatieve herstelmethoden draagt bij aan duurzamer schadeherstel. Wilfred Herder: “Wij noemen dat restylen. Vroeger werd elke deuk strak gemaakt, geplamuurd en gespoten. We hebben een eigen restyler in dienst die voor al onze vestigingen de kleine deukjes eruit haalt. Als een bumperhoekje beschadigd is, wordt niet het hele deel gespoten, maar alleen dat hoekje. Helemaal uitspuiten doen we niet als het niet nodig is.”
‘Op onze website tonen we de resultaten van deze pilot in gerealiseerde CO2-reductie. We willen daarin 100 procent transparant zijn.’
Nicole Spenkelink, directeur van A.A.S. Schadeherstel
Vervangend vervoer is een ander aspect van de bedrijfsvoering waar Herder Autoschade steeds duurzamer mee omgaat. “We hebben met zes bedrijven 85 leenauto’s rijden en dan nog komen we soms tekort. Dus we proberen die auto’s zo zuinig mogelijk in te zetten. We hebben ook al vier elektrische auto’s rijden en zes elektrische fietsen, naast enkele gewone fietsen. Er zijn ook steeds minder klanten die erop staan dat ze een gelijkwaardige auto als leenauto krijgen. We hebben bijna alleen maar auto’s uit de A-categorie. Zeker particuliere klanten hoeven vaak helemaal geen leenauto.”

Gebruikte delen
Een ander aspect van het Bewust Groen Schadeherstel is het gebruik van gebruikte onderdelen. Wilfred Herder zet al langer gebruikte onderdelen in bij schadeherstel. Waar ook voor zakelijke opdrachtgevers met de air dry clear coats wordt gewerkt, blijft het vervangen door gebruikte onderdelen vooralsnog beperkt tot de particuliere klanten. “Voor verzekeringswerk mogen we geen gebruikte onderdelen gebruiken. Daarvoor moet je nieuwe, originele onderdelen erop zetten. Particulieren vragen soms om gebruikte onderdelen, omdat die nu eenmaal goedkoper zijn. Ook als een auto tegen total loss aan zit, gebruiken we gebruikte onderdelen om de prijs te drukken.”
Toch ziet Wilfred Herder in de toekomst wel mogelijkheden, om ook voor zakelijke opdrachtgevers met gebruikte onderdelen te mogen herstellen. “Ook in de zakelijke markt zien we zeker kansen, zoals bijvoorbeeld wagenparken in eigendom, die onder bepaalde voorwaarden gebruikte onderdelen toestaan.”
‘Het gebruik van air dry clear coats heeft geleid tot een reductie in het gasverbruik van zeker 50 procent.’
Wilfred Herder
Net als de andere A.A.S.-bedrijven die het label Bewust Groen Schadeherstel voeren heeft Herder Autoschade een samenwerking met Van Gils Automotive uit Nootdorp, die via een eigen bestelsysteem gebruikte schadedelen aanbiedt. De vaak gehoorde kritiek dat die onderdelen vaak niet passen, pareert Wilfred Herder: “Van Gils selecteert op onderdeelnummers. Het is behoorlijk vooruitstrevend demontagebedrijf. Het gebeurt inderdaad wel eens dat je binnen een bepaald model, zelfs binnen een bepaalde jaargang, een andere pasvorm hebt, maar een goed demontagebedrijfals Van Gils zoekt dat echt goed uit. Als je daar een onderdeel bestelt, krijg je echt wel het juiste onderdeel. We geven bij elke bestelling voor een onderdeel ook het chassisnummer mee. Van Gils weet dan precies om welke auto het gaat en welke onderdelen daarvoor geschikt zijn.”
Ook A.A.S. als keten hoopt op termijn het milieuvriendelijke schadeherstel aan te kunnen bieden aan grotere opdrachtgevers, waaronder verzekeraars. Nicole Spenkelink: “Die interesse is er zeker. Voor nu willen we vooral ervaring op doen met gebruikte onderdelen en de toepassing van luchtdrogende lak. Met onze partners, in dit geval Axalta en Van Gils Automotive uit Nootdorp, willen we stap voor stap verder groeien. Op de website van A.A.S. kan de consument zien vanaf 1 januari 2022 waar de duurzame variant in deze startperiode verkrijgbaar is, herkenbaar aan het label Bewust Groen Schadeherstel. Ook tonen we de resultaten van deze pilot vanaf 2022 op onze website in gerealiseerde CO2-reductie. We willen daarin 100 procent transparant zijn.”
Mvo
A.A.S. presenteert Bewust Groen Schadeherstel als onderdeel van zijn eigen mvo-beleid, Zichtbaar Betrokken. Nicole Spenkelink: “Betrokken is een van onze kernwaarden sinds jaren wat staat voor de maatschappelijke bijdragen van onze leden. Vooral op het gebied van milieu hebben we ambitieuze plannen, want naast de introductie van Bewust Groen Schadeherstel staan er diverse activiteiten op het programma met als hoogste prioriteit een gezamenlijk CO2-reductieprogramma voor de hele keten.”
Bij foto boven: Wilfred Herder: “Ook in de zakelijke markt zien we zeker kansen, zoals bijvoorbeeld wagenparken in eigendom, die onder bepaalde voorwaarden gebruikte onderdelen toestaan.”