Een pilotstudie onder zes schadeherstelbedrijven van Bovag wijst uit dat schadeherstellers hun kostprijs vaak te laag inschatten. De resultaten van de studie werden op 12 september gepresenteerd bij Bovag in Bunnik, tijdens een bijeenkomst van de afdeling Schade.
Met de studie wilde de schadeafdeling van Bovag onderzoeken of het mogelijk was om een begin te maken met een branchebarometer voor de schadebranche. Voor de dealers is die er al en die geeft een redelijk goed beeld van hoe het er aan de dealerkant voor staat. Cijfers over de schadebranche zijn er ook wel, maar zijn niet breed beschikbaar.
Kostprijscalculatie
De pilot, uitgevoerd in samenwerking met ASE Automotive Solutions, richtte zich op één onderwerp, het bepalen van de kostprijs van een schadereparatie. Kort gezegd: het uurtarief als resultaat van de totale bedrijfskosten gedeeld door het aantal beschikbare productieve uren. Alle gevraagde cijfers die van belang zijn voor hoe die prijs tot stand komt, bleken bij de bedrijven eenvoudig opvraagbaar.
De uiteindelijke berekening van de kostprijs kwam voor de zes bedrijven uit tussen 58 en 71 euro, met een gemiddelde van 64 euro. Branchemanager Frank Ruygrok: “Het is opvallend dat bijna iedereen dacht dat zijn kostprijs lager lag. Het is daarmee een instrument dat bedrijven kunnen gebruiken om hun resultaten te verbeteren. Het is ook interessant om je bedrijf te kunnen vergelijken met andere bedrijven en het kan helpen bij onderhandelingen met opdrachtgevers.”
Online tool
Wat gaat Bovag doen met deze bevindingen? Het idee is om, bij voldoende belangstelling, een dergelijke tool voor alle leden van Bovag Schade te bouwen, geleidelijk uit te breiden met andere onderwerpen. Kosten daarvoor komen bovenop het lidmaatschap en bedragen 575 tot 650 euro per jaar per vestiging. Wanneer meer dan honderd bedrijven geïnteresseerd zijn, zal die tool er inderdaad komen. Bovag verwacht een beslissing daarover dit najaar te zullen nemen.