Na een pilotfase met een aantal dealerholdings en een tiental universele autobedrijven introduceert Crossyn Connected Car Solutions uit Tilburg op basis van door de auto zelf gegenereerde data een reparatie- en onderhoudsabonnement, voor een vast bedrag per maand.

Crossyn, waarin ook Bovag participeert, is een innovatieve ontwikkelaar van zogenoemde smart vehicle-concepten. Predictive maintenance, ofwel het dynamisch en straks zelfs real time kunnen voorspellen wanneer een auto voor onderhoud en/of reparatie naar de werkplaats moet, komt met behulp van het nieuwe reparatie- en onderhoudsabonnement snel dichterbij. Het concept is dynamisch, omdat er voor het onderhoud niet wordt uitgegaan van vaste servicetermijnen of kilometers, maar van een aantal continu in beeld zijnde parameters die de (connected) auto zelf genereert. “Dit gaat voor autobedrijven en hun partnernetwerken een heel nieuw verdienmodel mogelijk maken”, verwacht directeur Erik Kamps van Crossyn.
Abonnement
“Door de digitale connectie met de auto heb je continu een kwalitatief inzicht in de staat van de auto en kun je op basis van die inzichten en ervaringen de klanten onderhoud en reparatie aanbieden via bijvoorbeeld maandelijks abonnementen. Je gaat dan ook van een reactieve naar een proactieve klantbenadering. Een ander voordeel is dat je via zo’n abonnement een min of meer gegarandeerde inkomstenbron creeërt. En daar hoeft het niet bij te blijven. Een abonnement is met andere diensten aan te vullen, denk aan banden, verzekeringen, parkeer- en pechservices, autowassen, tanken en via je auto dan wel je smartphone betalen, haal- en brengservice et cetera. Al die dingen helpen mee om de klant een bepaalde mate van zekerheid te bieden.”
‘Uit eigen onderzoek blijkt dat ongeveer 70 procent van de berijders wel oren heeft naar een onderhoudsabonnement’
Voorwaarde om gebruik te kunnen maken van al die services is uiteraard wel dat de klant bereid is zijn voertuigdata met Crossyn te delen. Tenslotte vormen de voertuigdata de basis voor het abonnement. Toch blijft de klant middels een swipe on-/swipe off-module volledig de regie houden. “Uit eigen onderzoek blijkt dat 70 procent van de berijders zo’n abonnement ziet zitten en dus bereid is voertuigdata te delen. Nu de Netflix- en Spotify-consument gewend is geraakt aan abonnementen voor diensten is de drempel niet zo hoog meer. Consumenten willen vooraf graag weten wat hun kostenplaatje is. Uiteraard moet je wel een duidelijke propositie bieden wat de klant voor zijn geld krijgt. Transparantie is namelijk ook iets wat de moderne klant wil”, stelt Kamps.
Blackbox
Het zal nog even duren voordat het hele rijdende wagenpark in ons land connected is en al die 8,9 miljoen personenauto’s en berijders een connectie hebben met het autobedrijf. Zeker de personenauto’s van vier jaar en ouder zijn nog grotendeels disconnected. Er is echter een gerede kans dat een groeiend aandeel van deze auto’s gaat profiteren van connectiviteit. Crossyn heeft hardware ontwikkeld – noem het een compacte blackbox – die, wanneer verbonden met de OBD-poort, maar liever nog op de CANbus, continu data verzamelt over de staat en het gebruik van de auto. “Het is van belang om zo diep mogelijk data te analyseren. Ons motto is dat de kwaliteit van de data-analyse belangrijker is dan botweg data verzamelen. Alleen OBD-metingen registreren, zoals tot nu toe veel dongels doen, levert alleen summiere data op. Onze blackbox registreert veel meer wat er in en met een auto gebeurt. In milliseconden wordt de data via onze servers geanalyseerd. Omdat we tegelijkertijd de plaatsbepaling van het voertuig kennen, wordt het lokale platform met alle beschikbare data geladen.”
Fun
Wat je doet met die data is waar het om gaat. Hoe zet je de datastroom uit de auto om in voor de klant en het autobedrijf bruikbare informatie, ofwel: diensten en producten die de klant nog beter informeren en hem binden aan het autobedrijf. “Ik geef een voorbeeld. Als je weet dat het vannacht tien graden gaat vriezen én je weet dat de accu nu al onvoldoende presteert, dan kun je de rijder proactief informeren dat zijn auto morgen mogelijk een startprobleem heeft. Dan kan de autobezitter op tijd actie ondernemen. Dat is informatie waar de klant blij mee zal zijn en je als bedrijf een commerciële kans krijgt”, legt Kamps uit.
“Daar maken we echt het verschil met de pret-apps die er nu ook zijn. De huidige generatie connected cars verzamelt vooral data om op de smartphone zogenaamde fun-data aan te bieden, maar daar is de consument snel op uitgekeken en hij zal er zeker niet veel voor over hebben. Voorbeelden zijn de accuspanning, het rijgedrag, de plaatsbepaling om te weten waar de auto staat en het openen of sluiten van de auto. Deze informatie is dan beschikbaar in een serviceapp. Uiteindelijk is de meerwaarde daarvan minimaal, zo blijkt in de praktijk. Wij stellen onszelf continu de vraag: wat heb je als klant aan onze producten en diensten? Het moet meetbaar meer bieden dan ‘gewoon leuk’ zijn. Alleen dan zijn mensen bereid om mee te doen en hun data beschikbaar te stellen”, aldus Kamps.
Efficiency
Veel universele autobedrijven zijn, al dan niet via een werkplaatsconcept voor allerlei diensten en marketingactiviteiten afhankelijk van hun onderdelendistributeur. Kamps ziet kansen om middels het smart vehicle-concept en de voorspelbaarheid van met name onderhoud die afhankelijkheid te verlagen. “Als je weet wat er moet gebeuren en je dus ook ruim van te voren weet welke onderdelen je nodig hebt, dan kun je deze zonder tijdsdruk bij een alternatief adres – een webshop wellicht – bestellen, waardoor de marges omhoog gaan. Het zou ook een mogelijkheid kunnen zijn om via digitalisering jouw systeem te koppelen aan dat van de onderdelenleverancier, waardoor het bestelproces nog verder wordt geautomatiseerd. Zo kan een behoorlijke efficiencyslag worden gemaakt.”
Op deze manier kan de connected auto verbonden worden met de hele keten, of een platform. Hier ligt een serieuze uitdaging voor de onderdelendistributeurs, om de huidige afhankelijkheid om te zetten in een echt partnership.