Hij doet geen verkoop en dus is Erik Rodink met zijn Tyrepoint in Zwolle de perfecte aftersalespartner voor autobedrijven in de regio, waaronder dealerbedrijven. De werkplaats is van alle markten thuis en werd onlangs geheel opnieuw ingericht.
Het feit dat hij geen auto’s verkoopt, is voor Erik Rodink een belangrijke reden om heel actief te zijn op internet, met name LinkedIn en Facebook. “We hebben geen constante aanwas van klanten die hier een auto kopen en vervolgens hier in onderhoud doen. We moeten dus op een andere manier bij onze klanten in beeld komen. We zien nu wel – we zijn een kleine tien jaar bezig – steeds meer mensen terugkomen, ook als ze een andere auto krijgen. Ook zien we steeds nieuwere auto’s binnenkomen.”

Tyrepoint geïnvesteerd in een trektoren.



B-to-B
Dat zijn bovendien niet de minste auto’s. Zo staat er bij ons bezoek, naast dikke BMW’s en een Porsche Cayenne, onder meer een McLaren van een paar ton in de werkplaats. Dat vraagt wel wat van de apparatuur die je nodig hebt. Erik Rodink: “Je moet de techniek goed bijhouden. Onze monteurs gaan geregeld op cursus en we hebben de nieuwste apparatuur. Dat is echt een vereiste. Verkoopklaar maken, maar ook grote klussen, zoals een motorrevisie, doen we voor dealers en omdat we veel B-to-B doen, moet je efficiënt kunnen werken. Een groot deel van het werk bestaat uit BMW’s, dus hebben we daarvoor ook alle officiële apparatuur. Bij diagnose word je dan stapsgewijs door het softwareprogramma geleid. Dat is het mooiste. Voor de merken waarvoor we dat niet hebben, of waar we zelf niet uitkomen, hebben we de ondersteuning van Tech360. Omdat ik geen verkoop doe, ben ik geen concurrent van de dealer. Ik vind wel: je moet blijven investeren in apparatuur en in mensen. Ik leid ook mensen van kinds af aan op in het bedrijf. Anders ben je op termijn echt kansloos, want ik merk het nu al: de handjes zijn echt op. Dat gaat op termijn echt een probleem worden. Natuurlijk, opleiden kost tijd en energie, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het is natuurlijk ook gewoon leuk om te doen, jonge mensen enthousiast maken.”




Het B-to-B-werk van Tyrepoint komt onder meer van Van Mossel, die elke dag een trailer auto’s aflevert. Erik Rodink: “De ene auto heeft een deukje, de andere een krasje. Die gaan eerst naar de spot repair. Als het een grote schade betreft, gaan ze naar het schadeherstelbedrijf. Ze worden gepoetst en gaan dan door naar de fotostudio. De foto’s gaan rechtstreeks naar de vestiging waar de auto heen moet. Kunnen ze hem alvast op het internet zetten. Ook gaat er een seintje naar de transporteur dat ze hem kunnen komen halen. Het streven is om elke auto die binnenkomt binnen drie dagen weer de deur uit te krijgen. Dat verkort de stadagen bij de dealer, wat weer bijdraagt aan de liquiditeit.”

CarProf Tyrepoint Zwolle
Na 25 jaar ervaring bij een BMW-dealer begon Erik Rodink in 2015 zijn eigen autobedrijf in Zwolle, aan de Ceintuurbaan. Tyrepoint was aanvankelijk een banden- en wielenspecialist, maar groeide gaandeweg uit tot allround autobedrijf. Met zijn achtergrond in BMW bestaat nog altijd 40 procent van het werk uit BMW en Mini, 10 procent is Volvo. Het overige werk betreft auto’s van alle andere merken. Mede hierom sloot Tyrepoint zich in 2019 aan bij de universele garageformule CarProf van Alliance Automotive Group Benelux. Erik Rodink zit ook zelf in de garagecommissie van CarProf. “Ik ben toch wel een beetje eigenwijs en wil graag de vinger aan de pols houden en kunnen meebeslissen over de koers.”
Banden
Tyrepoint, de naam zegt het al, is begonnen als banden- en wielenspecialist. Daarin heeft het bedrijf ook alles te bieden wat je maar kunt wensen: complete ondersteltechniek, inclusief profieldieptemeting, uitlijnen, richten, ADAS-kalibratie, velgreparatie en het customizen van velgen. “We refurbishen velgen, maar kunnen ze ook pimpen in elke kleur of elk ontwerp dat de klant maar wil.”
‘We krijgen verkoopunits in het land, waarbij de verkoop steeds meer digitaal gaat, de dealer wordt agent en krijgt een soort loketfunctie. De aftersales besteedt de dealer straks uit aan een bedrijf als het onze. Dat zie ik echt wel aankomen.’

De groeiende voorkeur van consumenten voor vierseizoenenbanden heeft voor de omzet geen grote gevolgen gehad. “Covid wel. Mensen reden veel minder en dat merkten we duidelijk in de bandenomzet. Ook hier geldt dat we gelukkig relatief veel exotische auto’s binnen krijgen. De eigenaars daarvan doen meestal geen concessies. Daar monteren we nog steeds winter- en zomerbanden op. Wat we ook steeds meer zien, zijn banden, speciaal voor EV’s. En we zullen steeds meer sensoren krijgen in banden, die bijvoorbeeld de temperatuur meten, het slijtagepatroon… Banden zonder lucht zitten er ook aan te komen. En banden van andere materialen, omdat rubber toch een natuurlijk materiaal is. Banden van kunststof… Ik acht het niet uitgesloten.”
Deeltjesteller
Uiteraard heeft Tyrepoint voor de apk’s van dieselauto’s ook geïnvesteerd in een deeltjesteller. De ervaringen ermee zijn positief. “We hebben een paar afkeuringen gehad. Dan is het een kwestie van vervangen. Reinigen daar doe ik niet aan. Dat is een waardeloze oplossing. Het is vervangen, of een nieuw steentje erin bij Diesel Büchli, als dat mogelijk is. Dan demonteren wij het filter, komt er een nieuwe steen in en dan monteren we hem weer. Het gaat daarbij om flinke uitgaven, maar gelukkig krijgen wij hier niet de auto’s binnen waarvan het twijfelachtig is of ze door de apk komen. Meestal is zo’n vervanging dan ook geen probleem voor de klant. Ik ga ook niet rommelen. De autobranche heeft al zo’n naam… Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen.”
Ook zijn eigen uitgaven houdt Rodink goed in de gaten, want daar moeten al de investeringen die hij doet in zijn bedrijf van betaald worden. “Voor mezelf heb ik niet veel nodig. Ik ben al tien jaar, vanaf het begin, aan het investeren. Ik heb ook geen bank nodig; alle investeringen hebben we zelf opgebracht. Die visie had ik al toen ik nog bij BMW werkte: we krijgen verkoopunits in het land, waarbij de verkoop steeds meer digitaal gaat, de dealer wordt agent en krijgt een soort loketfunctie. Daar omheen krijg je bedrijven voor de aftersales. Echte techneuten willen straks ook niet meer bij de dealer werken, op een paar ict’ers na misschien. Een nieuwe distributieriem? Dat werk besteedt de dealer straks uit aan een bedrijf als het onze. Dat zie ik echt wel aankomen.”


Foto boven: Bij de recente verbouwing, de eerste omvangrijke sinds de oprichting in 2015, is er bij Tyrepoint in Zwolle onder meer een nieuwe vloer gelegd. Ook is het bandenhotel verplaatst en is de werkplaats uitgebreid met drie extra hefbruggen.